Gyorsabb számítógépek kerülnek az űrbe

Gyorsabb számítógépek kerülnek az űrbe

2022. augusztus 21. 12:11, Vasárnap
Az Amerikai Egyesült Államok illetékes hivatala komoly összeget fektet a projektbe.

A NASA 50 millió dolláros szerződést kötött a Microchip Technology nevű amerikai vállalattal új processzorok szállításáról. A jelenlegi elavult rendszerekhez képest jelentős javulást hoznak az új termékek, az azokra épülő, az űrbe kerülő számítógépek 100-szor gyorsabbak lesznek a jelenlegieknél.

Az űrben használható számítógépes teljesítmény egyre fontosabbá válik az űrutazás során. A gépeknek képesnek kell lenniük összetett navigációs számítások elvégzésére és megbízható kommunikációra is. Ráadásul az űrben uralkodó körülmények korántsem ideálisak a csúcstechnológiás eszközök számára. A szélsőséges hőmérsékletek és az erős kozmikus sugárzás a mindennapi élet része. Az új chiparchitektúrának ezért ellenállónak és megbízhatónak kell lennie. "Az új processzorok javítják a meglévő űreszközök képességeit, és végső soron gyakorlatilag bármilyen jövőbeli űrmisszióban felhasználhatók" - jelentette be Niki Werkheiser, a NASA illetékes munkatársa.

A program részeként a következő három évben nagy teljesítményű űrrepülési számítógépeket (HPSC) kell kifejleszteni és azoknak számos funkciót kell támogatniuk - az Etherneten keresztüli adatátviteltől a mesterséges intelligencia alkalmazásáig.

Az új processzornak hatalmas ugrást kell jelentenie a számítási teljesítményben, mivel az eddig használt régi rendszereket közel 30 esztendővel ezelőtt fejlesztették ki. "Bár a korábbi küldetéseken jól beváltak, a NASA jövőbeli küldetései sokkal erősebb fedélzeti számítástechnikát igényelnek. Az új számítási processzor biztosítja a szükséges előrelépést a teljesítmény, a hibatűrés és a rugalmasság terén, hogy megfeleljen a jövőbeli küldetések követelményeinek" - nyilatkozta Wesley Powell, a NASA vezető szakembere.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások