Hosszabb ideig működő mobil­készülékekre van szükség

Hosszabb ideig működő mobil­készülékekre van szükség

2022. szeptember 14. 13:24, Szerda
Az Apple túl gyakran dob piacra igazán új funkciókat nem kínáló termékeket.

Nemrég vált ismertté, hogy az Európai Unió azt szeretné, ha öt évig elérhetők lennének a legfontosabb okostelefon-pótalkatrészek. Az ezzel kapcsolatos előírások az okostelefonok élettartamának a meghosszabbítását szolgálják. Ezenkívül az okostelefonokat olyan címkével kell majd ellátni, amely jelzi az akkumulátor élettartamát és más jellemzőket, például az ütésállóságot. Peter Windischhofer, a Refurbed nevű használt elektronikai piactér-platform társalapítója az erőforrások pazarlására figyelmeztetett és az okostelefonok jobb javíthatóságára szólított fel. Az üzletember szerint "olyan telefonokra van szükségünk, amelyek tovább élnek és könnyebben javíthatók."

A menedzser az Apple múlt heti bejelentése kapcsán fejtette ki az álláspontját a kérdésben és élesen bírálta a kaliforniai konszernt. "Alig van olyan ember, aki ne érezné a jelenlegi megainflációt a saját háztartási költségvetésében. Miközben a legtöbb ember azon gondolkodik, hogy hol és hogyan tud a jövőben spórolni, és hogyan fog ez az egész működni, az Apple tökéletesen megrendezett marketinggel lenyűgözően mutatja meg, hogy mennyire nem érdeklik az emberiség valós igényei. Az "új" iPhone 14 jóval drágább, és függetlenül attól, hogy az emberek még mindig megengedhetik maguknak vagy sem, az Apple megpróbálja meggyőzni a fogyasztókat, hogy itt az ideje a legújabb modellnek - bármi is legyen az ára" - szögezte le Windischhofer.

A vállalkozó szerint fontosabb az okostelefonok élettartamának meghosszabbítása és a könnyű javíthatóság biztosítása. A Refurbed társalapítója ugyanakkor bírálta a modern mobiltelefonok erőforrás-fogyasztását: "Egy új okostelefon átlagosan 13 000 liter vizet fogyaszt és 76 kilogramm CO2-t termel. Úgy tűnik, hogy egy olyan technológiai vállalat, mint az Apple felelőssége itt véget ér, mert figyelmen kívül hagyja a lényeges dolgokat - nevezetesen a környezetet és a megmaradt erőforrásokat." Az Apple ezzel szemben hangsúlyozta, hogy 2020 óta szén-dioxid-semleges és a termékeinek 2030-ra nettó nulla szén-dioxid-CO2-kibocsátással kell készülniük.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások