Nagyot estek a grafikus kártyák

Nagyot estek a grafikus kártyák

2022. szeptember 9. 11:18, Péntek
Az eladási árak mellett a forgalom is csökkent, ez azonban csak átmeneti jelenség lehet.

A grafikus vezérlők területén legutóbb arról számoltunk be, hogy elkészült az RDNA 3, amely az AMD soron következő generációja lesz. Eközben az nVidia is készül saját fejlesztéseivel, az Intel is igyekszik minél több példányt elérhetővé tenni, viszont a jelek szerint a piacon komoly visszaesés következett be.

A napokban a Jon Peddie tette közzé a második negyedévre vonatkozó összegzését, amely valóban komoly csökkenést mutat. Azt eddig is tudtuk (és erről többször írtunk), hogy a grafikus kártyák átlagos eladási árai végre jelentős mértékben csökkentek, viszont a most közzétett számokból az is kiderül, hogy a második negyedben a forgalom terén is csúnya visszaesés következett be. Az első három hónaphoz képest az nVidia asztali kártyáinak forgalma például 18,5 százalékkal csökkent, az AMD azonban még ennél is csúnyábbat bukott, hiszen esetükben csaknem kétszeres, 35,5 százalékos zuhanást láthattunk. Ennek köszönhetően előbbi cég némileg javított részesedésén, a szegmens csaknem 80 százalékát kaparintva meg, míg az AMD kénytelen volt megelégedni 20 százalékkal – az Intel pedig 1 százalék alatt állt, bár ők csak most kezdik az igazi terítést.

A teljes szegmens forgalma amúgy 22,6 százalékkal mérséklődött, miközben a bevétel tekintetében szintén komoly visszaesést láthattunk, hiszen ez az első negyedéves 8,6 milliárd dollárról zuhant le 5,5 milliárdra. A második periódusban összesen 10,37 millió grafikus kártyát adtak el, ez jóval kevesebb volt az első negyedéves eredménynél, ezzel egy időben azonban az átlagos eladási árak is mérséklődtek, ahogy a raktárkészletek némileg normalizálódtak és a vásárlói kereslet is enyhült. Ezzel kétéves negatív rekordot állított be a piac, ami viszont a piackutató cég szerint átmeneti állapot, hiszen jövőre már ismét növekedést várnak – már amennyiben nem lesz komoly gazdasági visszaesés.

Az Intel a maga részéről eközben az Arc A770 mielőbbi megjelenését ígéri, ez állításuk szerint már nincs messze.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások