Az üvegházhatású gázok kibocsátásának kis részéért felel a bitcoin

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának kis részéért felel a bitcoin

2022. szeptember 29. 14:26, Csütörtök
Szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a népszerű kriptovaluta milyen hatással van a környezetre?

A Cambridge-i Egyetem Alternatív Pénzügyi Központja (CCAF) megállapította, hogy a bitcoin az üvegházhatású gázok kibocsátásának mindössze a 0,1 százalékáért felelős. Az eredmény annak ellenére meglepő, hogy a digitális pénz termelése hatalmas energiákat emészt fel. Az A deep dive into Bitcoin's enviromental impact című tanulmány szerint a bitcoinbányászat által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége az év során mintegy 48,35 millió tonna szén-dioxidot tett ki, amely a CCAF adatai alapján az üvegházhatású gázok kibocsátásának 0,1 százaléka.

Összehasonlításul: Nepál 48,37 MtCO2e (millió tonna szén-dioxid-egyenérték) és a Közép-afrikai Köztársaság (46,58 MtCO2e) üvegházhatású gázokból való kibocsátása alacsonyabb, mint a bitcoin-hálózaté. A CCAF álláspontja az, hogy a fizikai arany bányászatához felhasznált energia több mint kétszerese (100,4 MtCO2e) a bitcoin bányászásához felhasznált energiamennyiségnek. Becslések szerint a bitcoin-hálózat a kezdetek óta mintegy 199,65 MtCO2e kibocsátást eredményezett és az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 92 százaléka 2018 óta történt. A népszerű kriptovalutát termelő bányászok videókártyái matematikai feladatokat oldanak meg. A kifizetés jelenleg blokkonként 6,25 bitcoin, amely körülbelül 10 percenként keletkezik.

Nemrég Ted Cruz texasi szenátor egyenesen azt nyilatkozta, hogy szerinte pozitív hatással van a környezetre a bitcoin és annak termelése, mert ösztönzi a megújuló energiaforrások használatát. Gondolatmenete szerint a bányászat felszívja a megújulókból származó, adott esetben felesleges napenergiát, de baj esetén azonnal lekapcsolható. "A bitcoin egy vállalkozókkal teli tér, emberek, akik ellátják a családjukat, és ez a jólét a környezetre is pozitívan hat. Áramhiány vagy energiaválság esetén, legyen az fagy vagy más természeti katasztrófa, amely kiüti az energiatermelő kapacitást, azonnal ki lehet kapcsolni." A logikával az a gond, hogy a vállalkozókat kötelezni erre nem lehet, és magas árfolyamnál nem is fognak így cselekedni. A Bitcoin Mining Council legfrissebb jelentése szerint a virtuális fizetőeszközök bányászata több mint 50 százaléka megújuló energiára támaszkodik.

A texasi szenátor a népszerű virtuális fizetőeszköz nagy támogatójának számít, azt szeretné, ha Texas a bitcoin és más digitális pénzek oázisává válna. Szerinte Texas ideális helyszín a bitcoin-bányászat előmozdítására. A texasi kormány intézkedéseket hozott a bitcoin-bányászok támogatására: a népszerű kriptovalutát termelő centrumoknak fizetnek azért, hogy magas áramigény esetén leállítsák a tevékenységüket. Különösen az alacsony bitcoinárak időszakában ez valójában nagyon jövedelmező az üzemeltetők számára. Az Amerikai Egyesült Államokban nagyon erős kriptovaluta-közösség van, amely politikai lobbira is költ. Franciz Suarez, Miami polgármestere és Eric Adams, New York polgármestere is bitcoin-támogatóként mutatkozott be a múltban, Cruzzal ellentétben azonban Adams nem volt meggyőződve a bitcoin-bányászat jótékony környezeti hatásairól.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások