Csalások és hamis ígéretek jellemzik a kripto­valutákat

Csalások és hamis ígéretek jellemzik a kripto­valutákat

2022. szeptember 26. 10:02, Hétfő
A virtuális fizetőeszközökben és azok fejlesztőiben még mindig nagyon nehéz megbízni, s a bukott projektek vagy éppen visszaélések sem javítanak a helyzeten.

Molly White amerikai szoftverfejlesztő a kriptovaluták egyik legismertebb bírálójának számít és a web3isgoingjustgreat nevű blogjában dokumentálja az elbukott projekteket. A szakember szerint ugyan a digitális pénzekhez számos vonzó ígéret kapcsolódik, de eddig az összes ilyen oda vezetett, hogy a tőke az átlagos állampolgárok kezeiből az eddig is jól élőkhöz vándorolt át. Köztük van Andreessen Horowitz, Peter Thiel és Jack Dorsey.

"Tavaly sokan kezdték el használni a Web3 kifejezést, hogy leírják, szerintük mi lehet az internet és a társadalom jövője - s mindez a blokklánc technológián és a kriptovalutákon alapulva valósulhat meg. Régóta ismerem a bitcoint és a kriptovalutákat, de általában spekulatív befektetéseknek tekintettem őket, amelyek nem igazán érdekeltek. De amikor azt hallottam, hogy ez az internet jövője, és az embereknek akár akarnak, akár nem foglalkozniuk kell velük, aggódni kezdtem. Hackelési, csalási és más esetek kapcsán fontosnak tartottam, hogy rámutassak arra, hogy a web jövője nem tartja be az ígért dolgokat. A blogomban bemutatott negatív példák közös nevezője, hogy mindegyik kapcsolódik valamilyen módon vagy a virtuális fizetőeszközökhöz vagy a blokklánc technológiához."

"A célom az, hogy példákon keresztül bemutassam, hogy a Web3 és a kriptovaluták általánosságban nem olyan varázslatosak, mint ahogyan azt a támogatóik elhitetik. A meglévő technológiai vállalatok azért támogatják ezeket a projekteket, mert nagy nyomás nehezedik rájuk amiatt, hogy lépést tudjanak tartani a korral. Jack Dorsey, a Twitter társalapítója vagy Peter Thiel a meglévő hatalmukat akarják átmenteni a kriptotérbe, amely kimereszti a csápjait a pénzügyi világba, a politikába és a társadalom más részeibe, éppúgy, ahogy azt az elmúlt évtizedekben a technológia is tette" - fejtette ki Molly White. "A nagy Web2 cégek mögött álló emberek közül sokan nagyon ideologikus módon hisznek a kriptókban. Jack Dorsey bitcoin maximalista, Peter Thiel pedig egyfajta ellenkultúraként tekint a bitcoinra, amely képes visszavágni a nagyon nyitott és inkluzív technológiai cégeknek. A kriptográfia ugyanazokból a technolibertárius irányzatokból alakult ki, amelyek a technológiai elitben is elterjedtek. Abban reménykednek, hogy megtartják azt a hatalmat, amelyet ma a weben birtokolnak."

Nagyon eltérőek a digitális pénzprojekteket támogató emberek indokai. Vannak, akiket a mohóság hajt, vannak, akik mások költségén próbálnak meg pénzt keresni, egyeseknek pedig azt a hazugságot adják el, hogy a kriptovaluták jelentik a belépőkártyát a pénzügyi szabadságba. A kriptogazdaságban máshol nem megszokott mértékű az elbizakodottság, az emberek a virtuális fizetőeszközökbe való befektetéseiket összekötik az identitásukkal és ezért rendkívül ellenségesek minden bíráló vagy a döntésüket megkérdőjelező személlyel szemben. De fontos, hogy továbbra is legyenek olyanok, akik kérdéseket tesznek fel és nyomást gyakorolnak azokra a rendszerekre, amelyek valóban kárt okoznak az embereknek.

Meglepi mennyire kevéssé érdekli az embereket, hogy minden költésük nyitott könyv lehet. Ha valakinek a pénztárcáját nyilvánosan összekapcsolják a személyazonosságával, látható, hogy kivel kötött tranzakciót. A blokkláncok megváltoztathatatlan nyilvántartást tárolnak, és az emberek kriptopénztárcákon keresztül lépnek kapcsolatba ezekkel a blokkláncokkal. Annak ellenére, hogy ezek álnevek – csak véletlenszerű karaktersorozattal azonosítják őket –, az emberek sok adatot kockáztatnak. Ha pedig a kriptovaluták a mindennapi élet részévé válnak, és mindennapi tranzakciókhoz használják őket, akkor ezeken az adatokon keresztül mindent meg lehet tudni egy adott emberről. Ráadásul az új projektek már messze nem csak a tranzakciós részleteket tárolják a blokkláncban.

"Néhány technológia, amely a blokkláncok alapjait szolgáltatja, kifejezetten hasznosak - ilyen például a kriptográfia. Számos olyan technológiai kutatómunka is érdekes, amelyet a blokkláncokkal összefüggésben végeznek el. De összességében kevés az olyan probléma, amely csak ezen technológia használatával oldható meg" - szögezte le a szakember.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások