A bitcoin-tranzakciók felére sor sem kerül?

A bitcoin-tranzakciók felére sor sem kerül?

2022. augusztus 30. 18:33, Kedd
Számos ügyletet valószínűleg csak azért bonyolítottak le, hogy a kriptovaluta-kereskedési volument növeljék.

A bitcoint tekintik a világ elsődleges és legerősebb digitális pénzének. A Forbes amerikai üzleti magazin tanulmánya azonban most kiderítette, hogy a virtuális fizetőeszköz kereskedési volumene nem olyan nagy, mint azt korábban feltételezték.

A bitcoin legnagyobb kritikája az úgynevezett "wash trading", vagyis az "önmagával való kereskedés". Ezekben az esetekben a kereskedő egyszerre ad el és vesz kriptovalutát azért, hogy növelje a kereskedési volument. Ez azt a benyomást kelti, hogy a digitális pénz keresettebb, mint amilyen valójában. Sok esetben ezeket az eladásokat és vásárlásokat számítógépes programok hajtják végre automatikusan. Ebből a kereskedésből a kriptotőzsdék is profitálnak és a valódinál nagyobb volumen meggyőzheti a hétköznapi befektetőket arról, hogy az adott virtuális fizetőeszközzel kereskedjenek a tőzsdén, mert úgy tűnik, hogy azt sokat használják. A bennfentesek kihasználhatják a nagy kereskedési volumenű és magas árú időszakokat arra, hogy meglévő bitcoinjaikat nyereséggel adják el. Azok a "normális" befektetők, akik elszalasztják a tökéletes eladási időpontot, megfelelő értékvesztést szenvednek el.

Azt szinte lehetetlen kideríteni, hogy valójában hány kriptovaluta-tranzakcióra kerül sor naponta. Különböző kutatóintézetek az augusztus 25-i kereskedési értéket 32 milliárd (CoinMarktetCap), 27 milliárd (Coingecko), 57 milliárd (Nomics) vagy 5 milliárd dollárra (Messari) tették. A Forbes ezért a világ 157 kriptotőzsdéjét vizsgálta meg, más forrásokból származó adatok felhasználásával. A magazin megállapította, hogy a június 14-i (a Forbes által kiválasztott felülvizsgálati nap) kereskedési volumen 128 milliárd dollár volt. A szóban forgó kriptotőzsdék adatai szerint azonban 262 milliárd dollárnak kellett volna lennie. Ezért az ügyletek 51 százaléka valószínűleg a hamis "kereskedések" alá tartozott és napi 134 milliárd dollár értékű bitcoin-tranzakciónak felelt meg.

A kriptotőzsdék közül leginkább azok tűnnek ki, amelyek nagy kereskedési volumeneket hirdetnek, de nem állnak szabályozási felügyelet alatt. A Forbes példaként említette a Binance, a MEXC Global és a Bybit cégeket. Összességében ez a 3 kriptotőzsde azt állította, hogy 217 milliárd dollárnyi digitális pénzkereskedési volumenről volt szó. A Forbes azonban ezt a volument csupán 89 milliárd dollárra becsülte.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások