Előfizetéssel gyorsulnak a Mercedes autói

Előfizetéssel gyorsulnak a Mercedes autói

2022. november 28. 14:51, Hétfő
Több százezer forintot kell évente kifizetni, hogy egyes járművek jobban gyorsuljanak.

A német gyártó legutóbb az európai e-autók piacáról készült friss összefoglalóban szerepelt, akkor elmondtuk, hogy melyik helyen állnak a kontinensen zajló versenyfutásban. Azóta több másik hírben is felbukkant a cég neve, legújabb húzásukkal pedig nem váltak sokak kedvencévé, hiszen előfizetéshez kötik bizonyos típusok jobb gyorsulását.

A vállalat hivatalos amerikai boltjában bukkant fel az Acceleration Increase névre keresztelt opció, amely egészen pontosan 1200 dolláros éves előfizetés fejében teszi elérhetővé a jobb gyorsulás lehetőségét, mégpedig a Mercedes-EQ EQE és EQS elektromos fejlesztések esetében. Tekintettel arra, hogy a csomag semmilyen hardveres módosítást nem tartalmaz, nagyon úgy tűnik, hogy a gyártó szándékosan korlátozta ezen autók teljesítményét, hogy ezt követően előfizetésért cserébe tegye lehetővé annak meghaladását, 20 és 24 százalék közötti arányban emelve meg a meglévő plafont. Ezzel a Dynamic-üzemmód alkalmazása esetén csaknem 1 teljes másodpercet faraghatunk le a 100 km/h-s sebességre való gyorsulás mutatóján.

A lépés szépen illeszkedik azon hasonló döntések sorába, amelyek az autópiac visszaesésének időszakában a bevételek fenntartását, illetve azok növelését célozzák meg. Ezzel tulajdonképpen a szoftvercégek példáját követik, amelyek szintén az előfizetések bevezetésével és azok kiterjesztésével igyekeztek megerősíteni pozícióikat, bár az még egyelőre erősen kérdéses, hogy az autósok mennyiben lesznek hajlandók éves előfizetésekkel megnövelni a megszokott kiadásokat. A gyártók számára nyilván nagyon előnyös a rendszeres és kiszámítható bevételi csatorna megalapozása, ez a gyakorlat minden bizonnyal a teljes piacon elterjed majd.

A Mercedes néhány országban korábban havi 18 dolláros előfizetéssel engedélyezte a meglévő ülésfűtés használatát, amivel negatív visszhangot váltottak ki, de azzal is megpróbálkoztak, hogy évi 80 dolláros díjjal biztosítsák a hozzáférést az Apple CarPlay és az Android Auto szolgáltatásaihoz, ami végül megbukott.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások