Nagy áttörést értek el a fúziós energiában

Nagy áttörést értek el a fúziós energiában

2022. december 14. 17:39, Szerda
Először nyertek ki több energiát, mint amit belefektettek, bár ezt egyesek rögtön kétségbe vonják.

Ezen szűkebb területen belül még tavaly számoltunk be arról, hogy végre közelebb jutottunk az önfenntartó fúzióhoz, azóta pedig folytatódtak a párhuzamos kísérletek, ahogy az egyes csoportok igyekeztek még jobb eredményeket elérni. Az amerikai illetékesek most bejelentették, hogy végre sikerült nettó energiaszerzést megvalósítani, ami óriási áttörésnek számít.

Az amerikai energiaügyi minisztérium hivatalos bejelentésében arról olvashatunk, hogy az égiszük alatt tevékenykedő Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium csapatának végre sikerült több energiát kinyernie a folyamatból, mint amennyit belefektettek, ezzel pedig még közelebb kerültünk a gyakorlati alkalmazáshoz, ami számos komoly előnnyel kecsegtet. A szakemberek megemlítik, hogy a nagy lézerrel összesen 2,05 Megajoule felhasználásával nyertek ki 3,15 Megajoule energiát, vagyis végre pozitív volt a mérleg, amire korábban nem volt példa. Első alkalommal demonstrálták tehát az inerciális fúziós energia (IFE) tudományos alapjait, viszont nyilván még további komoly munkára (és időre) van szükség ahhoz, hogy a mindennapokban is felhasználható, kompaktabb és olcsóbb változatokkal álljanak elő.

Egyesek rögtön kétségbe vonták a nagy áttörés tényét, a közleményben ugyanis nem árulják el egyértelműen, hogy mennyi energiát használtak fel a meglévő hálózatból a lézerek üzemeltetéséhez. Ez a fent említettnél jóval nagyobb szám lehet, amivel rögtön megdől az imént említett tétel, hiszen a gyakorlati alkalmazás esetén ez egyértelmű hátrányt jelent a meglévő megoldásokhoz képest. A csapat tagjai ehelyett azt emelték ki, hogy tulajdonképpen 100 éve tisztában vagyunk az elméleti alapokkal, az utóbbi 60 évben már számos kísérletre is sor került, a több eltérő területen (lézerek, optika, diagnosztika, számítógépes modellezés, szimuláció, valamint kísérleti dizájnok) elért előrelépések pedig végül elvezettek a mostani eredményhez, ami mindenképpen biztató.

Továbbra is évtizedekre vagyunk a mindennapokban való megjelenéstől, viszont a bejelentés így is érdekes fejleménynek számít, meglátjuk, ezt milyen további közlemények követik majd a sorban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások