Újabb online bank jön létre Izraelben

Újabb online bank jön létre Izraelben

2022. december 31. 00:16, Szombat
A közel-keleti államban három esztendőn belül a második ilyen pénzintézet kezdi meg a működését.

Az izraeli bankfelügyelet feltételes engedélyt adott egy vállalkozói csoportnak egy új online pénzintézet létrehozására. A Bank of Israel közölte, hogy a bankfelügyeleti osztálya befejezte az Esh Bank Israel nevű új intézmény ellenőrzési folyamatát. Az engedélyek lehetővé teszik az alapítók számára, hogy továbblépjenek és befejezzék a pénzintézet tevékenységének megkezdéséhez szükséges működési és szabályozási előkészületeket. Az utóbbiak közé tartozik az új technológia fejlesztési és tesztelési fázisának befejezése, valamint a vezetői csapat és az alkalmazottak felvétele.

A jegybank rámutatott, hogy az új piaci szereplő munkájának beindítása körülbelül másfél évet vesz igénybe. Ezt megerősítette Shmuel Hauser, az Esh Bank Israel elnöke is, aki kifejtette, hogy hosszú út áll előttük, majd hozzátette, hogy a vonzó kamatokat és jutalékok nélküli szolgáltatásokat kínálnak majd.

Izraelben tavaly januárban a One Zero Digital Bank megkapta a végleges hatósági jóváhagyást a teljes körű banki működéshez és 43 esztendő óta az első új izraeli pénzintézet lett. A helyi bankrendszer erősen koncentrált és egy maroknyi pénzintézet uralja, az utóbbiak közül a két legnagyobb a szektor eszközeinek több mint felét ellenőrzi. "Nagy jelentőséget tulajdonítunk a bankok és további új szereplők belépésének az izraeli bankrendszerbe azért, hogy hozzájáruljanak a verseny és az innováció fokozásához a pénzügyi rendszerben" - hangsúlyozta Amir Yaron, a Bank of Israel vezetője.

Októberben kiderült, hogy a közel-keleti állam Norvégiával és Svédországgal közösen digitális valutákat tesztel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások