Két műholddal felügyeli a területét Albánia

Két műholddal felügyeli a területét Albánia

2023. január 8. 17:12, Vasárnap
Ezek a határok felügyeletében, az erdőtüzek és a közlekedés megfigyelésében fogják segíteni a balkáni országot.

Albánia új műholdas képességekre tett szert, miután az Amerikai Egyesült Államok Űrhadserege által használt Cape Canaveral Űrközpontból (CCSFS) indított SpaceX Transporter-6 Rideshare misszió keretében Föld körüli pályára állították az Albania 1 és Albania 2 nevű műholdakat. A berendezések üzembe helyezésére a Satellogic USA-val tavaly aláírt 6 millió dolláros megállapodásnak köszönhetően került sor. A műholdakat többek között a kábítószer-termesztő területek feltérképezésére fogják felhasználni, valamint segítenek az olyan bűncselekmények felderítésében is, mint az illegális építkezések és fakitermelés, valamint a határok, az erdőtüzek és a közlekedés megfigyelésében.

Edi Rama albán miniszterelnök a Facebookon azt írta: "Most indult a floridai Cape Canaveral bázisról (USA) a Falcon 9 rakéta, a SpaceX Transporter 6 közös küldetése, amely két műholdunkat, az ALBANIA1-et és az ALBANIA2-t juttatja az űrbe. A mai naptól kezdve Albánia több csúcstechnológiai képességgel fog rendelkezni a területének ellenőrzéséhez, védelméhez és kezeléséhez, valamint a fenntartható fejlődés szempontjából fontos valós idejű adatok szolgáltatásához." A Satellogic USA-val kötött hároméves szerződés értelmében Albánia műholdas képeket kap, valamint megvalósul a kormányzati szakemberek képzése az adatok elemzésére és az információknak az illetékes kormányzati szervekhez történő eljuttatására.

Albánia évek óta küzd a kábítószer-termesztés ellen. Az ország az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának tavalyi világjelentése szerint a marihuána-termesztés és -terjesztés tekintetében a világ egyik vezetője, a marihuána és a kokain egyik fő cél- és tranzitországa, valamint az illegális migráció balkáni útvonalának egyik állomása.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások