Síruhába integrált szenzorok segítenek elkerülni a baleseteket

Síruhába integrált szenzorok segítenek elkerülni a baleseteket

2023. január 24. 22:12, Kedd
Az intelligens sífelszerelések figyelmeztetik a felhasználókat a kimerültségre.

Egyetlen pillanatnyi figyelmetlenség és máris megtörténik a baj. A külső síléc megcsúszik, az egyensúly megbomlik és az arc kellemetlen ismeretséget köt a havas pályával. A súlyos síbalesetek közül pedig néhány akár halálos kimenetelű is lehet. A salzburgi COMET Digital Motion Kompetenciaközpont és a Salzburgi Egyetem Sport- és Mozgástudományi Tanszékének kutatói azon dolgoznak, hogy mérjék a fáradtságot a lejtőkön sielőknél és ezáltal elkerülhetővé tegyék a baleseteket. Stefan Kranzinger adattudós szerint a fizikai és szellemi fáradtság a balesetek fő okai közé tartozik. "A legtöbb ember évente csak néhány napot síel, többnyire szabadságoláskor. De akkor egész nap síelnek, ami nagyon fárasztó" - mondta Kranzinger.

Az intelligens sífelszerelés úgy épül fel, hogy a sícipőbe épített mozgásérzékelők rögzítik például a kanyarok minőségét, a mellrészben lévő érzékelők pedig a légzésszámot és a belégzés időtartamát, mélységet mérik. Az adatelemzés és a mesterséges intelligencia segítségével a fizikai megterhelés regisztrálható és a fáradtság jelei felismerhetők. A síelésben a fáradtság nagyon egyéni, amint azt a schladmingi Planai síterepen végzett teszt is mutatta. Huszonkét tapasztalt férfi síelő egyenként 10 futamot teljesített ott és a teszt során rögzítették a mozgás- és testadatokat, majd közvetlenül utána megkérdezték a résztvevőket a kimerültségi szintjükről.


A kimerültség már egy lecsúszás után megjelent, de a tesztalanyok ezzel kapcsolatos nyilatkozatai eltérőek voltak. Az érzékelők támogatják a testtudatosságot. "Még ha nem is érzi valaki magát fáradtnak, a légzésszám változása jelzi, hogy fáradt. Ez nem csak a haladó síelők számára érdekes, hanem a kezdők számára is. Etikai okokból azonban tapasztalt tesztalanyokat választottunk a vizsgálathoz. Ilyen követelmények mellett a kezdő síelők sérülésveszélye egyszerűen túl nagy lett volna" - taglalta a szakember. Külön téma az esetleges alkoholfogyasztás, de a kutató szerint a világon egyetlen etikai bizottság sem engedélyezte volna, hogy alkoholos befolyásoltság alatt álló embereken végezzenek vizsgálatokat.

Néhány kérdést azonban még meg kell oldani, például a felhasználóval való kommunikációt. Egy okostelefonos alkalmazásból történő visszajelzés kézenfekvő lenne, de nehézkes. "Nem mindenki akarja vagy tudja mindig elővenni a mobiltelefonját a zsebéből a lejtőkön. Hatékonyabb megoldás lenne a hangjelzés, például fülhallgatón keresztül" - hangsúlyozta a tudós.


Az Atomic Connected Boot már egy kicsit előrébb jár a fejlesztésben. Cipőjük nem a fáradtság szintjét, hanem a síelő technikáját értékeli. Gyorsulási erők, dőlésszög, lendület - az intelligens sícipőnek digitális trénerként visszajelzést kell adnia és megmutatja a fejlesztési lehetőségeket. Ez egy olyan alkalmazáson keresztül érhető el, amelyben nemcsak a barátokkal, hanem világklasszis sísztárokkal is összemérheti magát valaki. A jövőben az intelligens érzékelőket nemcsak a síelők fogják használni, hanem más sportágak számára is érdekesek lehetnek. "A szenzortechnológiát most síelésre tervezték, de például futásnál is alkalmazható" - szögezte le Kranzinger.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások