Csúnya számokat közölt az Intel

Csúnya számokat közölt az Intel

2023. január 30. 17:33, Hétfő
Veszteséges lett az ünnepi időszak, eközben azonban 2 új generációval készülnek.

A processzorgyártók rangsorában hagyományosan kiemelt helyen álló cég kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy gyakorlatilag kiszorítják a piacról legfontosabb riválisukat, ami hosszabb távon visszaüthet. A jelek szerint az utolsó negyedév már kifejezetten rosszra sikerült, bár eközben készülnek a soron következő chipekkel.

Az Intel a napokban tette közzé saját pénzügyi jelentését, amelyben az utolsó negyedéves, valamint a 2022-re vonatkozó számokat is közzéteszik. Ebből kiderül, hogy az év vége igencsak csúnyára sikerült, a profit helyett ugyanis már komoly veszteségről számoltak be, amely elsősorban a gyengülő vásárlói kereslet miatt következett be. A teljes év tekintetében ugyan még megőrizték a pozitív eredményt, nem vetít azonban sok jót előre, hogy a mostani periódusban az OEM-gyártók agresszív árazással igyekeznek csökkenteni a meglévő készleteket, a számok pedig a következő negyedévben még tovább romolhatnak. A marzsok ráadások évtizedek óta nem látott szintre süllyedtek, a most tapasztalható bizonytalanság miatt pedig nem is közölték a 2023-ra vonatkozó előrejelzést.

A gyártó első embere eközben azt azért elárulta, hogy jó ütemben halad a soron következő két chipgeneráció fejlesztése, ezen a téren tehát nincs okunk különösebb aggodalomra. A Meteor Lake, vagyis a 14. Core-generáció, még az idei évben megjelenhet a piacon, ez pedig elsőként alkalmazza majd a 7 nanométeres Intel 4-gyártástechnológiát, amelyhez a multi-tile dizájn csatlakozik. Könnyen lehet, hogy ez a sorozat megmarad a laptopoknál és a kompakt asztali konfigurációnál, erről azonban a cég még nem nyilatkozott.

A sorban a Lunar Lake következik majd, 2024-es véglegesítéssel, már kifejezetten a teljesítmény-fogyasztás mutatókra fókuszálva, a remények szerint visszaszerezve az első helyet az AMD-től – meglátjuk, hogy ez mennyiben lesz így.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások