Ügyvédek perelték be a robotjogászt

Ügyvédek perelték be a robotjogászt

2023. március 16. 22:48, Csütörtök
A szakma képviselői nehezen fogadják el a mesterséges intelligencián alapuló vetélytársat.

A DoNotPay vállalat a világ legjobb robotügyvédjének nevezte tavaly decemberben az azonos nevű fejlesztését, mert sikerült újratárgyalnia egy szerződést egy internetszolgáltatóval. A szoftver február 22-én segített volna először egy ügyfelet a védelemben a bíróságon egy közlekedési bírság ügyében, hogy visszakaphassa a jogosítványát. Azonban újabb fordulat történt, ugyanis a cég számos dühös levelet és fenyegetést kapott ügyvédektől és az érdekvédelmi csoportjaiktól.

A DoNotPay most újabb problémákkal küzd, mivel a chicagói székhelyű Edelson Ügyvédi Iroda által benyújtott és a Kalifornia Állam Legfelsőbb Bíróságának honlapján nyilvánosságra hozott csoportos keresettel néz szembe. Az ügyvédi iroda szerint az ajánlat megtéveszti a vásárlókat. "Az ügyfelek szerencsétlenségére a DoNotPay sem nem robot, sem nem ügyvéd, sem nem ügyvédi iroda. A DoNotPay nem rendelkezik jogi diplomával, semmilyen joghatóságban nincs engedélye és nem felügyeli ügyvéd" - írta a társaság egy Jonathan Faridian nevű ügyfél nevében.

A férfi arra panaszkodott, hogy a szolgáltatást használta különböző jogi dokumentumok, például figyelmeztető levelek és munkahelyi diszkriminációra vonatkozó panasz elkészítésére. Állítása szerint azt hitte, hogy ezeket a leveleket egy valódi és hozzáértő ügyvédtől kapja, ehelyett azonban "nem megfelelő" eredményeket kapott. Az egyelőre még nem derült ki, hogy a szolgáltatás hozta-e az elvárt dolgokat, illetve, hogy valóban összetéveszthető-e mással, mint egy szoftveres megoldással. Elvégre aki ellátogat az induló vállalkozás honlapjára, azt félreérthetetlenül "A világ első robotügyvédje" szöveg fogadja.

A szolgáltatást birtokló Joshua Browder mindenesetre határozottan visszautasította az ilyen vádakat. A menedzser szerint a DoNotPayt "nem fogja megfélemlíteni Amerika leggazdagabb csoportos keresetekkel foglalkozó ügyvédje", utalt ezzel Jay Edelson irodaalapítóra. Browder alaptalannak nevezte a vádakat és közölte, hogy a vállalatot 2015-ben pont azért hozta létre, hogy felvegye a harcot az Edelsonhoz hasonló ügyvédekkel. A menedzser így folytatta: "Pereken csak az ügyvédek nyernek. Tenni akartam valamit ez ellen és létrehoztam a DoNotPay ügyvédi robotot, hogy az embereknek lehetőséget adjak arra, hogy maguk is fellépjenek a vállalatok ellen". Jay Edelson így reagált: "Amikor beadtuk a keresetet, megértettük, hogy Josh és a DoNotPay minden lehetséges módon megpróbálja majd elterelni a figyelmet a visszaéléseikről. Megtámadták az ügyfelünket és most engem támadnak".

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások