Komoly lépést tett a Microsoft az Activision Blizzard felvásárlása felé

Komoly lépést tett a Microsoft az Activision Blizzard felvásárlása felé

2023. március 26. 17:26, Vasárnap
Az Egyesült Királyság szabályozói nem tartanak attól, hogy a verseny csökkenne a konzoljátékok terén.

A Microsoft nagyot lépett előre az Activision Blizzard megvásárlásáról szóló 69 milliárd dolláros tervében: a brit szabályozó hatóságok bejelentették, hogy a felvásárlás nem károsítja a versenyt. A brit versenyhatóságot nem a Microsoft igérete győzte meg, miszerint a Call of Duty még hosszú évekig elérhető lesz a PlayStation konzolokon, hanem az, hogy miután részletes információkat kapott a Call of Duty játékosok költéseiről, egyértelművé vált, hogy a sorozat Xbox-exkluzívvá tételével a Microsoft rengeteg pénzt veszítene. "A CMA vizsgálati csoportja frissítette előzetes megállapításait, és arra az ideiglenes következtetésre jutott, hogy összességében az ügylet nem eredményezi a verseny jelentős csökkenését az Egyesült Királyságban a konzoljátékok terén" - írja sajtóközleményében a CMA.

A szabályozó hatóság még mindig vizsgálja az üzlet felhőalapú játékokkal kapcsolatos részét, a végső ítéletet/döntést nem hozza meg április 26-ig. A Call of Duty tűnt azonban a CMA legfőbb problémájának, és úgy tűnik, hogy a Microsoft mostanra eloszlatta ezeket a félelmeket. A Microsoft emellett a felhőalapú játékfronton is igyekezett megerősíteni a védelmét: több kisebb versenytárssal is megállapodott, hogy garantálja, hogy játékai más szolgáltatásokon is elérhetők lesznek.

Nagy kérdés továbbra is az, hogy a Microsoft és a Sony közötti végleges megállapodás hogyan fog kinézni. Az Activision szóvivője korábban azt állította, hogy a Sony vezérigazgatója, Jim Ryan nem hajlandó tárgyalni és egyetlen célja az akvizíció ellehetetlenítése. Mivel ez az eredmény egyre valószínűtlenebb, úgy tűnik, a PS5 gyártójának nem marad más választása, mint a Microsoft 10 évre szóló Call of Duty-ajánlatának elfogadása. (A Microsoft hatóságnak küldött érvelése szerint a Sonynak 10 év bőven elég idő arra, hogy elkészítse saját Call of Duty-versenyzőjét, ha annyira aggódik a veszteség miatt.) Az Activision Blizzard-játékok, például a Diablo IV és a közelgő Black Ops folytatásának a Game Pass versenytárs PS Plus-on való elérhetőségének meghatározása kulcsfontosságú lesz.

A brit részsiker fontos, de a Microsoftnak még meg kell szereznie az európai és az amerikai szabályozó hatóságok jóváhagyását is. A befektetők azonban úgy tűnik, jobban várják az üzletet, mint valaha: az Activision Blizzard részvényeinek árfolyama a CMA bejelentését követően rekordmagasra emelkedett.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások