Átszakadt a gát a javítás jogának kérdésében

Átszakadt a gát a javítás jogának kérdésében

2023. május 26. 11:21, Péntek
Egy amerikai állam kötelezővé teszi az elektronikai eszközök javítási kézikönyveihez és szerszámaihoz való hozzáférést. Online. Azaz mindenki elérheti majd.

Minnesota állam javításhoz való jogról szóló törvénye az első az Egyesült Államokban, amely széles körű hozzáférést tesz kötelezővé a legtöbb elektronikai eszköz javítási kézikönyveihez, szerszámaihoz és diagnosztikai szoftveréhez. A játékkonzolok, az orvosi eszközök és más speciális felszerelések azonban kivételt képeznek. A jogszabály nem terjed ki a videojáték-konzolokra, az orvosi eszközökre, a mezőgazdasági vagy építőipari berendezésekre, a digitális biztonsági eszközökre és az autókra. De azzal, hogy a legtöbb elektronikai és háztartási készülékhez kézikönyvek, szerszámok és alkatrészek rendelkezésre bocsátását követeli meg, Minnesota nemrég elfogadott törvénye az eddigi legnagyobb elért eredmény ezen a területen.

A digitális javításhoz való jogról szóló helyi törvényjavaslatot egy salátatörvény részeként fogadták el és Tim Walz kormányzó már alá is írta. "Sok olyan jogszabályi kiskaput betömtek, amelyek a New York-i javításhoz való jogról szóló törvényt felhígították" - mondta Nathan Proctor, a Public Interest Research Group javításhoz való joggal foglalkozó kampányának igazgatója. A lobbisták elérték, hogy a New York-i törvényt Kathy Hochul kormányzó módosított formában írja alá. A tavaly év végi törvény hatálya alól kivették a gépjárműveket és az orvostechnikai eszközöket, valamint a 2023. július 1. előtt értékesített eszközöket és minden B2B (business-to-business) és B2G (business-to-government) eszközt.

A módosított törvényjavaslat azt is lehetővé tette a gyártók számára, hogy alkatrészekből álló "összeállításokat" - mint például egy egész alaplapot az egyes alkatrészek helyett, vagy egyteljes felső részt - amelyet az Apple jellemzően egy csereakkumulátor vagy billentyűzet helyett biztosít - értékesítsenek, ha az egyes alkatrészek helytelen beszerelése "növeli a sérülés kockázatát". Colorado a múlt hónapban elfogadott egy kifejezetten a traktorokra és más mezőgazdasági gépekre vonatkozó javítási törvényt, amely jövőre lép hatályba.


A minnesotai törvényjavaslat ehhez képest a 2021. július 1-jén vagy azt követően értékesített elektronikus termékek többségére vonatkozik, és nem ad annyi lehetőséget a gyártóknak a mérlegelésre. Azok a cégek, amelyek Minnesotában értékesítenek, de nem kínálják fel a vásárlóknak vagy a független javítóműhelyeknek a készülékek javításához szükséges anyagokat "tisztességes és ésszerű" feltételekkel és 60 napon belül, megsértik az állam megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokról szóló törvényét. A vállalatoknak azonban nem kell eladniuk az alkatrészeket vagy szerszámokat, ha azokat már nem gyártják, vagy a készülékeket már nem értékesítik aktívan. Kyle Wiens, az iFixit javítási szolgáltató és érdekvédő cég vezérigazgatója és Gay Gordon-Byrne, a Repair.org igazgatója csalódottságának adott hangot e kivételezés miatt. "Ha a technikusok rendelkeznek a dokumentációval, akkor általában nagyon sokáig meg tudják oldani a termék javítását akár a gyártó segítsége nélkül is" - mondta Gordon-Byrne.

A minnesotai jogszabály hatálya alá tartoznak a vállalati számítástechnikai eszközök is, a törvényjavaslat azonban lehetővé teszi a mentességet az amerikai törvénykönyvben meghatározott "kritikus infrastruktúrában való használatra szánt informatikai berendezések" esetében. Szintén mentesülnek az olyan javítóeszközök, amelyek "felhasználhatók a kiberbiztonság vagy a kiberbiztonsági berendezések veszélyeztetésére". Bár szűkszavúnak tűnik, meg kell vizsgálni, hogy a gyártók meddig terjeszthetik ki a "kritikus" vagy "kiberbiztonság" fogalmát a javítóeszközök biztosításának megtagadásakor. Mivel a gyártóknak mostantól ingyenes dokumentációt kell biztosítaniuk a minnesotaiak számára, a legtöbb vállalat ezeket az interneten fogja közzétenni. Ha egyszer felkerülnek az internetre, akkor viszont mindenki elérheti azokat.

A Repair.org szerint idén még további 25 államban terveznek elfogadni jogszabályt a szervizeléssel kapcsolatban. Biden elnök arra ösztönözte a szövetségi ügynökségeket, köztük a Mezőgazdasági Minisztériumot és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot, hogy vizsgálják meg a javítás joga előtt álló tipikus akadályokat és kezdjék meg azok felszámolását.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások