A Microsoftnak mindig maga felé hajlik a keze

A Microsoftnak mindig maga felé hajlik a keze

2023. június 2. 13:22, Péntek
Ötödannyiba kerül a Microsoft saját felhőjében Microsoft szoftvert futtatni, mint az Amazon vagy a Google felhőjében.

A Microsoft eddig sikertelenül próbálta rendezni a felhőjénél alkalmazott állítólagos tisztességtelen szoftverlicenc-politikája miatti problémákat, amelyet tavaly jelzett az Európai Bizottság trösztellenes csoportjánál egy európai felhőszolgáltatókból álló csoport. A 26 regionális felhőszolgáltatót - valamint az AWS-t - képviselő Cloud Service Providers in Europe (CISPE) szakmai csoport novemberben panaszolta be a céget az Európai Bizottság Versenyügyi Főigazgatóságánál. Az általuk említett problémák közé tartozik a "szoftverek indokolatlan és diszkriminatív egybecsomagolása, árukapcsolás, önreferenciás árképzés, valamint a technikai és gazdasági bezártság", amelyek "korlátozzák a választási lehetőségeket". A gyakorlatok miatt hivatalos vizsgálatot kérvényeztek.

Az EB a nyomásnak engedve elkezdte a piac vizsgálatát, kérdéseket tett fel a felhőszolgáltatóknak és ügyfeleiknek a Microsoft Azure-ral kapcsolatban, konkrétan a diszkriminatív árképzésről, a termékek Office csomaggal való összekapcsolásáról, valamint arról, hogy a Microsoft hogyan használja fel a felhőszolgáltatók ügyfeleinek adatait. A Microsoft felhőszoftver-licencelési politikájával kapcsolatos panaszokhoz most a Google is csatlakozott, azt állítva, hogy ha az Európai Unió nem foglalkozik ezzel hivatalosan, akkor az iparág és az ügyfelek tartós károkat fognak szenvedni. Amit Zavery, a Google Cloud alelnöke szerint a trösztellenes szabályozók "kezdik megérteni a helyzetet. Minden céget negatívan érint, ha a dolgok nem rendeződnek megfelelően. Úgy gondolom, hogy a szabályozóknak ellenőrizniük kell a Microsoft politikáját."


Csak a licencköltségek miatt ötszörannyi az ár az Amazonnál

A Google számára az az alapvető probléma, hogy a Microsoft-szoftvereinek futtatása külső felhőszolgáltatóknál többe kerül a felszámított extra licencköltségek miatt, mint az Azure-nál. "A Microsoft azzal hirdeti szolgáltatását, hogyha a szoftverét az Azure-on futtatja, akkor ötödannyiba kerül, mint más szolgáltatóknál, például az AWS-nél és a GCP-nél." - mondta el Zavery. "A termékek ára az infrastruktúra és minden más tekintetében megegyezik, csak a licencköltségek magasabbak az Azure-tól eltérő szolgáltató esetén." - tette hozzá. "Ez nagy probléma, mivel minden vállalat használ Microsoft szoftvert, például Office, Windows, SQL Server vagy egyéb termékeket."

"Ma sok vállalkozás nem tudja odavinni a licencét ahová csak akarja, habár ezt technikailag semmi sem akadályozza meg. A Microsoft az egyetlen a három nagy felhőszolgáltató közül, amely hatalmas olyan ügyfélkörrel rendelkezik, amely már évtizedekkel a felhő megjelenése előtt is használta termékeit és szolgáltatásait. A Azure robbanásszerű növekedése a licencpolitikának köszönhető" - mondta a Google vezetője. "Az ügyfeleknek nincs választási lehetőségük."


A Microsoft a CISPE szóvivője szerint megpróbálta rendezni az ügyet, mielőtt az EU hivatalos vizsgálatot indítana, de a szervezet ezen a héten elutasította a megegyezésre irányuló törekvést, "gyengének" nevezve az ajánlatot, és közölve, hogy egy meg nem határozott "minimumkövetelmény" alatt nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni. Mindazonáltal a Microsoft márciusban engedett az OVHcloud, az Aruba S.p.a. és a dán Cloud Community cégek által közösen benyújtott panasznak. Az egyezség tartalma bizalmas, és azt a CISPE és mások is kritizálták az átláthatóság hiánya miatt. Francisco Mingorance, a szakmai csoport főtitkára szerint ez "több szempontból is kiábrándító", és a CISPE arra számít, hogy "valamit mindenkinek felajánlanak a piacon".

A redmondi székhelyű cég mások felé is békülékeny hangot üt meg, például a Slack felé: nekik az nem tetszett, hogy a Microsoft rivális csevegőalkalmazása, a Teams benne van a piacot uraló Office csomagban. A Microsoft ennek következtében felajánlotta, hogy az Office 365-ért eltérő árat számít fel Teams-szel vagy anélkül, vagy esetleg teljesen visszavonja a csomagot. Szintén érdekes az Office 365 E4 licenc kérdése, amely mintegy 30 terméket tartalmaz automatizálási, biztonsági és tárolási eszközöktől kezdve az analitikai ajánlatokig. A riválisok szerint ez a fajta kötegelés "kárt okoz az adott területen lévő minden gyártónak, akiknek hiába van akár technikailag jobb termékük, így nem tudnak versenyezni. Azaz könnyen lehet, hogy nemsokára egy biztonsági vagy identitás- és hozzáférés-kezelő szolgáltató úgy dönt, hogy hasonló panaszt nyújt be, mint a Slack és a Nextcloud, amelyek az EU-nál panaszt tettek a Microsoft OneDrive és az Office 365 egybecsomagolása miatt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások