Bajban van a világ legnagyobb kriptotőzsdéje

Bajban van a világ legnagyobb kriptotőzsdéje

2023. június 5. 19:40, Hétfő
Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (U.S. Securities and Exchange Commission, SEC) beperelte a Binance-t és annak vezérigazgatóját, Changpeng Zhaót. A per illegális tőzsde működtetésével vádolja a világ legnagyobb kriptotőzsdéjét, Zhao hétfő reggel azt tweetelte, hogy a cég még nem látta a panaszt.

A per a világ legnagyobb kriptopénz tőzsdéjét az amerikai értékpapír-szabályok megsértésével és illegális tőzsdei működéssel vádolja. A SEC állítása szerint a Binance az ügyfelek pénzét egy Sigma Chain nevű kereskedőcéghez irányította át, amely Zhao irányítása alatt állt. A szabályozó szerint a Sigma Chain csalárd kereskedéseket folytatott, hogy mesterségesen felduzzassza a Binance forgalmát. A beadványt Columbia körzet szövetségi bíróságán nyújtották be.

A Binance blogbejegyzésben reagált a hírre, mely szerint csalódottak a kereset miatt, hozzátéve, hogy a közelmúltban "jóhiszemű tárgyalásokat" folytattak egy olyan megegyezésről, amely megválaszolta volna a SEC kifogásait. "Bár komolyan vesszük a SEC állításait, az eljárást feleslegesnek tartjuk, nemhogy sürgősségi alapon" - írta a Binance. "Szándékunkban áll erőteljesen megvédeni a platformunkat. Sajnos a SEC elutasítóan áll hozzá a helyzet konstruktív megoldásához, és ez csak egy újabb példája annak, hogy a szervezet tudatosan elutasítja a digitális piacok számára nagyon szükséges iránymutatást." A vállalat tagadta azokat az állításokat is, amelyek szerint a náluk kezelt felhasználói eszközök veszélyben lennének, és azt mondta, hogy a Binance-en és a kapcsolt vállalatoknál - beleértve a Binance.US-t is - lévő minden ügyfélbefektetés biztonságos és védett.

A Wall Street Journal februárban számolt be először arról hogy a SEC vizsgálja a Binance amerikai ága és két, Zhao-hoz kötődő kereskedőcég közötti kapcsolatot. A Sigma Chain és a Merit Peak olyan árjegyzőként működött, melyek kriptovalutákkal kereskedtek a Binance.US tőzsdén. A vizsgálat egyik területe az volt, hogy a Binance.US hogyan tájékoztatta az ügyfeleket a kereskedőcégekkel való kapcsolatairól - áll a jelentésben. Az ügynökség információkat kért a Sigma Chainről és a Merit Peakről a Binance.US-től.

A SEC per csak a hab a tortán a Binance számára: márciusban az amerikai derivatív piacokat felügyelő Commodities Futures and Trading Commission (CFTC) beperelte a céget pénzmosás vádjával, azt állítva, hogy a cég aktívan segédkezett palesztin fegyveresek és orosz bűnözők tranzakcióiban. A Binance tagadta a CFTC állításait. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium is vizsgálódik a Binance ügyében: a Washington Post januári jelentése szerint szövetségi ügyészek az amerikai fedezeti alapok kriptopénz-tőzsdén végrehajtott ügyleteit vizsgálták. Több amerikai befektetési cég kapott idézést, amelyben arra utasították őket, hogy küldjék el a Binance-szel folytatott kommunikációról készült feljegyzéseket a Seattle-i ügyészségre. Decemberben a Reuters arról számolt be, hogy a Binance ellen az igazságügyi minisztérium vizsgálatot folytat az engedély nélküli pénzátutalás és a büntetőjogi szankciók megsértésének lehetősége miatt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások