A Reddit hétfőn beleáll a földbe

A Reddit hétfőn beleáll a földbe

2023. június 10. 21:52, Szombat
A fórumrendszer megfizethetetlen szintre emelte a külső szoftverek csatlakoztatását, válaszul a felhasználók lezárják a topikokat.

A Reddit az internet legrégebbi közösségi oldalainak egyike, szinte bármilyen téma megtalálható rajta, hazánk fiai az r/hungary (289 ezer tag) és az r/magyar témáknál csoportosulnak. A platform áprilisban bejelentette API-irányelveinek módosítását - ez azért fontos, mert a fórumrendszert rengetegen nem a webről, hanem mobilos alkalmazásokból írják/olvassák. Ezek testreszabható gesztusokat, jobb hozzászólás-elrendezést és számos kényelmi funkciót kínálnak. A Redditnek is van saját szoftvere, de az nem túl népszerű, hiányoznak belőle a fentiek és fejlesztése sosem élvezett a platform számára prioritást. A lényeg az, hogy az API-irányelvek módosítása azt jelenti, hogy korlátozzák a harmadik féltől származó kliensek lekérdezéseinek számát, de egészen extrém módon. Christian Selig, a legnépszerűbb külső program, az Apollo írója robbantotta a bombát, vele a cég azt közölte, hogy ezentúl 12 000 dollárt kell fizetnie 50 millió lekérésenként. Mindez azt jelenti, hogy a Reddit évi 20 millió dollárt kérne tőle azért, hogy működjön az alkalmazása.

A népszerű iOS-alkalmazás a múlt hónapban 7 milliárd API-kérést teljesített, tehát havi 1,7 millió dollárt vagy évi 20 millió dollárt kellene fizetnie, ha továbbra is változatlanul működne. A program nem ingyenes, egy Apollo Ultra előfizetés havi 1,49 dollárba vagy évi 12,99 dollárba kerül. Selig a fórumon megjegyzi, hogy még ha úgy is döntene, hogy csak azokat a felhasználókat tartja meg, akik fizetnek az Apollo előfizetéséért, akkor sem keresne annyi pénzt, hogy nyereséget termeljen, mert Selig szerint "egy átlagos Apollo-felhasználó naponta 344 kérést indít, ami havi 2,5 dollárba kerülne. Mélységesen csalódott vagyok" - írja Selig. "Bár a Reddit végig kommunikatív és civilizált volt ebben a folyamatban, fél tucat telefonhívást bonyolítunk oda-vissza, de nem látom, hogy ez az árképzés hogyan alapul a valóságon vagy hogyan lehet ésszerű. Remélem, mondanom sem kell, hogy nincs ennyi pénzem."

"Az Apolloval közölt ár nem egy havi számla, hanem az 1000 API-hívásonkénti költség" - nyilatkozta Tim Rathschmidt, a Reddit fogyasztói és termékkommunikációs igazgatója. "Az árazásunk a felhasználási szintek alapján történik, amelyeket azért mérünk, hogy a lehető legigazságosabbak legyünk. Együttműködtünk és továbbra is együtt fogunk működni a harmadik féltől származó alkalmazásokkal, hogy segítsük őket a hatékonyság javításában, ami jelentősen befolyásolhatja a teljes költséget."

A Reddit döntését az indokolhatja, hogy várhatóan néhány hónap múlva a tőzsdére lépnek. A vállalat jelenleg csak hirdetéseken keresztül keres pénzt, és ha a fejlesztők fizetnének az API-hoz való hozzáférésért, akkor a részvény kelendőbbé válna a befektetők számára. A fejlesztők díjazása mellett a társaság az MI-cégeknek is díjat fog felszámítani, ha a Redditet használják a nagy nyelvi modellek betanításához.


Az Apolló június 30-án leáll. "A 8 évig ingyenes API-ról az azonnal rengeteg pénzt fizetnire való váltás nem olyasmi, amit 30 nap alatt meg tudnék valósítani" - írta Selig. "Rengeteg felhasználót át kell migrálni, üzleti terveket készíteni, dolgokat tesztelni, majd az alkalmazás felülvizsgálatát lefolytatni - ez gazdaságilag egyszerűen nem kivitelezhető. Sokkal olcsóbb számomra, ha egyszerűen leállítom." Selig visszautasította a Reddit azon állításait is, hogy az Apollo "kevésbé hatékony", mint más alkalmazások. A fejlesztő a következő hetekben az előfizetőknek időarányosan visszatéríti a pénzüket.

A fórumozókat egyértelműen villámcsapásként érte a hír, tiltakozásul az API-sarc ellen június 12-én a Reddit számos közössége elsötétül vagy letiltja az új bejegyzéseket. A lista borzalmasan hosszú, sok millió embert érint, benne van az r/hungary is. (r/funny, r/gaming, r/Music, r/Pics, r/todayilearned, r/art, r/DIY, r/EarthPorn, r/explainlikeimfive, r/gadgets, r/LifeProTips, stb.) A tiltakozásról szóló Reddit-poszt szerint néhányan 48 óra múlva visszatérnek: mások végleg eltűnnek, hacsak nem foglalkoznak megfelelően a problémával. "Sok moderátor nem tudja ezt a munkát elvégezni a hivatalos alkalmazásban található gyenge eszközökkel. Ezt egyikünk sem veszi könnyedén: azért csináljuk, amit csinálunk, mert szeretjük a Redditet, és őszintén hisszük, hogy ez a változás lehetetlenné teszi, hogy továbbra is azt csináljuk, amit szeretünk."


Tízmilliós taglétszámú topikok fognak sötétbe borulni

A Reddit egyik alkalmazottja azzal érvelt, hogy az új díjaknak megfizethetőnek kellene lenniük, ha a harmadik féltől származó alkalmazások hatékonyan használják az API-hívásokat. "Az árazásunk 1000 API-hívásonként 0,24 dollár, ami egy ésszerűen üzemeltetett alkalmazás esetében kevesebb, mint 1 dollárnak felel meg havonta egy felhasználóra vetítve" - írták. "Az Apollo mint alkalmazás kevésbé hatékony, mint a társai, - valószínűleg azért, az API-használat ingyen volt." De más harmadik féltől származó Reddit-alkalmazások mögött álló fejlesztők is hasonló aggodalmaknak adtak hangot. A Reddit is Fun azt írta, hogy az Apollóval "azonos nagyságrendű" összeget kellene fizetnie ahhoz, hogy továbbra is működhessen, és hogy "távolról sem keresnek ennyit". A Narwhal mögött álló fejlesztő azt mondta, hogy a díjak miatt "30 napon belül halott lesz."

A külső szoftverek bezárása több millió embert érint. Bezárásuk után biztosan jelentősen esni fog a felhasználói létszám, mert nem mindenki fog majd új módokat keresni a fórumrendszer életében való részvételre. És mivel itt a felhasználók készítik a tartalmat, nélkülük az egész nem ér semmit. Az API-helyzet megoldására Steve Huffman, a Reddit vezérigazgatója pénteken a fórumozók elé ült, és bármit lehetett tőle kérdezni. Ez alapján a cég nem fog engedni az árból, ami miatt több más fejlesztő (ReddPlanet, Sync, Reddit is Fun) is bejelentette, hogy leállítja az alkalmazásait. "A Redditnek önfenntartó vállalkozásnak kell lennie, és ehhez nem támogathatjuk tovább a nagymértékű adatfelhasználást igénylő kereskedelmi egységeket. Elismerjük, hogy az általunk megadott időzítés szűkös volt. Örömmel foglalkozunk azokkal az emberekkel, akik velünk akarnak dolgozni."

A Reddit tett néhány apró engedményt: az r/Blind vakoknak szóló subreddit is tiltakozott a változások ellen, mert azok azt jelenthetik, hogy az oldal böngészéséhez szükséges, akadálymentesítésre fókuszáló alkalmazásoknak le kell állniuk. A cég közölte, hogy ezek az alkalmazások mentesülnek az árazási frissítések alól, és Huffman azt is vállalta, hogy a hivatalos Reddit-alkalmazásokat "hozzáférhetőbbé" teszi. Az r/Blind moderátora, MostlyBlindGamer azt írta: "Továbbra is aggódunk a fejlesztőkre gyakorolt pénzügyi nyomás miatt, akiknek - legjobb tudomásunk szerint - teljesen ingyenesen kell fenntartaniuk ezeket." A RedReader, az egyik mentességet kapott alkalmazás fejlesztője egy bejegyzésben hozzátette: "Szerintem nagyon is indokolt, hogy aggódjunk a Reddit jelenlegi pályája miatt, és senki sem tudhatja biztosan, hogy meddig tart a mentesség". A Reddit 30 napos felmondási idővel "minden ok nélkül" elállhat a megállapodástól.

A beszélgetésben egy fórumozó megkérdezte, hogy Huffman hogyan kezeli azokat az aggályokat, mely szerint a Reddit egyre inkább profitorientálttá válik. "Továbbra is profitorientáltak maradunk, amíg a profit meg nem érkezik" - írta Huffman. "Néhány harmadik féltől származó alkalmazással ellentétben mi nem vagyunk nyereségesek."

A Reddit története során több ilyen tiltakozást látott már. 2021-ben például több száz Reddit-közösség zárta le a topikokat, hogy tiltakozzon az ellen, ahogy az oldal kezelte az általuk felvett Aimee Knight brit politikus körüli vitát (Knightot korábban felfüggesztették a Zöld Pártban, és ezután a Reddit is megszakította vele a kapcsolatot.) A moderátorok tavaly hasonló kollektív akciót hajtottak végre a Reddit gyűlöletbeszéddel kapcsolatos politikája elleni tiltakozásul.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások