3000 milliárd dollárt ér az Apple

3000 milliárd dollárt ér az Apple

2023. július 3. 14:48, Hétfő
A cég történelmet ír, még soha nem értékeltek az emberek 3 billió dollárra egy technológiai vállalatot. A vállalat idei tőzsdei sikere szöges ellentétben áll a 2022-es évvel, amikor az Apple piaci kapitalizációja 2 billió dollár alá esett a kereskedésben.

Az Apple részvényárfolyama 2023-ban eddig 49%-ot emelkedett, ezzel a világon elsőként érte el a 3 billió dolláros piaci értéket, amit az új piacokon való terjeszkedésével kapcsolatos remények, valamint az amerikai jegybank mérsékeltebb kamatemelési megközelítésére vonatkozó várakozások erősítettek. Az iPhone-gyártó előretörése nagyon szembetűnő volt egy olyan hónapban, amelyet a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek iránti befektetői érdeklődés jellemzett, és a részvényvásárlók különösen az erős mérleggel és pénzforgalommal rendelkező vállalatokat részesítették előnyben.

Az Apple legutóbbi, májusi negyedéves jelentése, amely szerint bevétele és nyeresége felülmúlta az elemzői várakozásokat, valamint a részvény-visszavásárlások terén elért eredményei megerősítették a cég hírnevét, mint biztonságos befektetés a globális gazdasági bizonytalanság idején. "A nyereség továbbra is nő, mert a cég diverzifikálja bevételi forrásait, részvényesbarát menedzsmentje van, részvényeket vásárol vissza, osztalékot fizet, és erős és védhető készpénzáramlással bíró mérleggel rendelkezik" - mondta Art Hogan piaci elemző. Szintén jelentős tényezők az ellátási lánc javulása, miután Kína tavaly véget vetett a zéró covid politikájának, valamint annak, hogy a befektetők a Silicon Valley Bank tavaszi összeomlását követően inkább minőségi részvényekbe fektetnek.

Az iPhone piaci részesedése világszerte nő, különösen Indiában és a feltörekvő piacokon, ahol csak egyszámjegyű piaci részesedéssel rendelkezik. "Az Apple 3 milliárd dolláros piaci tőkeértéke tükrözi, hogy a vállalat hosszú távon arra összpontosít, hogy továbbra is fejlessze és ellenőrizze tevékenysége kulcsfontosságú elemeit - a szoftvereket, a szilíciumot, az eszközöket és a szolgáltatásokat, a legjobb vásárlói élmény nyújtására összpontosítva" - mondta Shannon Cross a Credit Suisse elemzője.

Négy másik amerikai vállalat értékelése szintén meghaladja az 1 billió dollárt, ezek az Alphabet, az Amazon, az Nvidia és a Microsoft. Az Nvidia csak nemrég csatlakozott az 1 billió dolláros értékelési klubhoz, mivel a befektetők arra fogadnak, hogy a vállalat a mesterséges intelligencia fellendülésének egyik fő haszonélvezőjévé válhat. Az Apple nagyrészt távol tartotta magát a mesterséges intelligencia említésétől, míg versenytársai teljes erőbedobással szálltak be a feltörekvő technológiába. Ennek ellenére Tim Cook vezérigazgató irányítása alatt az Apple nagyobbra nőtt, mint az Alphabet és az Amazon együttvéve, és 500 milliárd dolláros előnye van a legközelebbi rivális, a Microsoft előtt.


A világ legtöbbet érő cégei, milliárd dollárban

Az Apple volt az első vállalat, amely 2018 augusztusában elérte az 1 milliárd dolláros értékelést, két évvel később pedig az első olyan vállalat lett, amelyet 2 milliárd dollárra értékeltek. Június végén az Apple és a Microsoft vezette a 20 legnagyobb piaci kapitalizációjú vállalat listáját. Ezzel szemben a Google tulajdonos Alphabet piaci kapitalizációja 2,3%-kal 1,53 billió dollárra csökkent a múlt hónapban a Bing által támasztott versenykényszer miatt, amely a ChatGPT mögött álló mesterséges intelligencia integrálása után egyre nagyobb jelentőségre tett szert.

A piaci száguldás nagy problémát jelent az alapkezelők számára, mert a vállalat súlya az S&P 500-as indexben 7,6%-ra nőtt, ami a legnagyobb arány annak történetében. Ez a jelentős súlyozás azt jelenti, hogy az Apple részvényeinek mozgása túlságosan nagy hatással van az index teljesítményére. Sok befektető az alapjaiban ennél kisebb arányban szerepelteti a részvényt, akár a portfólió rugalmasságának vágya, akár a túlságosan kitett pozíció birtoklása miatti aggodalom, akár a saját alapjuk szabályai által előírt korlátozások miatt. De ha az Apple részvényei továbbra is emelkednek, az aktív alapkezelők nem tudnak majd jobb eredményt elérni, mint ha valaki egyszerűen olyan arányban vásárol részvényeket, mint ami az S&P 500 indexben szerepel. "Ha nincs tulajdonunk, és a részvény jól teljesít, mint ahogyan azt idén is tette, fennáll a lemaradás veszélye" - mondta Peter Tuz, a mintegy 340 millió dollárt kezelő Chase Investment Counsel elnöke.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások