Betiltotta a rövid távú lakáskiadást New York

Betiltotta a rövid távú lakáskiadást New York

2023. szeptember 5. 23:44, Kedd
Ez nagyon rossz hír az Airbnbnek és a többi, a lakások turistáknak való pár napos kiadását célzó platformnak.

A kedden életbe lépett helyi törvény olyan szigorú, hogy nem csak azt korlátozza, hogyan működik az Airbnb a városban, de sok vendég és vendéglátó számára szinte teljesen betiltja azt. Mostantól kezdve New Yorkban minden rövid távú bérbeadónak regisztrálnia kell magát az önkormányzatnál, és csak azok kapnak majd engedélyt, akik egyrészt jelen vannak a kiadás során, másrészt ők is a kiadott lakásban laknak. Egy lakáskiadónak pedig csak két vendége lehet. Ez a végét jelenti az ezekből élő vállalkozások korszakának, nem lesz többé legénybúcsú a belvárosi lakásokban, de még az a lehetőség is megszűnik, hogy az emberek arra a hétvégére kiadják a lakásukat, amikor elutaznak. Bár az Airbnb, a Vrbo és mások továbbra is működhetnek New Yorkban, az új szabályok olyan szigorúak, hogy az Airbnb szerint ez "de facto tilalom" az üzleti tevékenységére.

A rövid távú bérbeadás zajjal, szeméttel és veszélyekkel járhat, és az emberek belvárosokból való elvándorlását okozza. Néhány New York-i bérbeadó nagyon termékeny és több százas Airbnb-listával rendelkezik. Más New York-iak azonban csupán arra az időre adják bérbe adják a lakásukat, amíg nem tartózkodnak a városban, vagy egy ikerház felét adják ki, hogy segítsenek fedezni a jelzálogköltségeiket. Az Airbnb nagyon népszerű a várost meglátogató évi 66 millió turista körében is, akik a szállodáknál olcsóbb és néha nagyobb szállást keresnek. Csak 2022-ben New Yorkban 85 millió dollár bevételt termelt a rövid távú bérbeadás. Lehet, hogy a város viszonylag kis szeletét teszi ki az Airbnb globális piacának, de az új szabályok megmutatják, hogy egy helyi önkormányzat hogyan tudja hatékonyan visszaszorítani a rövid távú bérbeadást egyik napról a másikra, és csökkenteni a belvárosokra gyakorolt hatásukat. És New York csak egy a sok város közül világszerte, amelyek megpróbálják lecsillapítani a rövid távú bérbeadás aranylázát.

Mindenki más megközelítést alkalmaz. Amszterdamban évi 30 éjszakára van korlátozva az az időtartam, ameddig valaki az Airbnb-n az egész lakását bérbe adhatja. Párizsban 120 nap, Berlin korábban szinte minden Airbnb-t betiltott, de 2018-ban visszavonta a döntést. Dallas a rövid távú bérbeadást meghatározott környékekre korlátozta, a kanadai Quebec tartományban pedig engedélyköteles a rövid távú bérbeadás. Az Airbnb megpróbálta megakadályozni az új városi törvény életbe lépését, eddig sikertelenül. A cég júniusban beperelte New York Cityt, de egy bíró augusztusban elutasította az ügyet, és úgy döntött, hogy a korlátozások "teljesen ésszerűek". Az Airbnb nem nyilatkozott arról, hogy fellebbez-e a döntés ellen. A lakáskiadók is lobbiznak üzletük megmaradásáért, a városi tisztviselőknél kampányolva próbálják megváltoztatni a törvényt.


A szabályok "csapást mérnek a turisztikai gazdaságra, valamint több ezer New York-i lakosra és kisvállalkozásra, akik az otthonmegosztásra és a turizmus dollárjaira támaszkodnak, hogy megéljenek" - mondta Theo Yedinsky, az Airbnb globális politikai igazgatója. "A város egyértelmű üzenetet küld a potenciális látogatók millióinak, akiknek mostantól kevesebb szálláslehetőségük lesz, amikor New Yorkba látogatnak: nem látunk szívesen." Yedinsky szerint az Airbnb célja, hogy a várossal együttműködve "ésszerű" otthonmegosztási szabályokat dolgozzon ki, de nem részletezte a cég következő lépéseit. A változás a rövid távú bérbeadást sokkal kevésbé vonzóvá teszi a New Yorkba érkező emberek számára, és egy olyan városban, ahol a szállodai szobák kicsik és drágák, ez egy kicsit kevésbé elérhetővé teheti a várost.

Jelenleg több mint 40 000 Airbnb van New Yorkban az Inside Airbnb szerint, amely nyomon követi a platformon lévő listákat. Júniusban ezek közül 22 434 volt rövid távú bérbeadás, azaz olyan hely, amelyet 30 napnál rövidebb időre lehet foglalni. Sok Airbnb Manhattan belvárosában, az Upper East Side mentén, valamint a brooklyni Williamsburgben és Park Slope-ban található. Bár ez a néhány tízezres adat a 8 millió lakosú New York City lakosságához képest kevés lehet, Murray Cox, az Inside Airbnb alapítója szerint egyes kívánatos környékeket túlzottan megterhelnek a rövid távú bérbeadások, ami lakáshiányt és magasabb bérleti díjakat eredményezhet. Az új törvény elméletileg megnyitná ezeket az otthonokat a helyi lakosok előtt. New York City lakáshiánnyal küzd, ami megnövelte a bérleti díjakat és a hajléktalanság arányát.

Van egy régebbi törvény New Yorkban, amely megakadályozza a teljes lakások 30 napnál rövidebb időre való bérbeadását, de ezt nehéz volt érvényesíteni a kedden hatályba lépő regisztrációs mandátum nélkül. A rövid távú bérbeadásra vonatkozó New York-i törvények nem vonatkoznak a hotelként vagy panzióként besorolt lakásokra, ami azt jelenti, hogy továbbra is lesznek olyan egész egységek, amelyeket a bérbeadási platformokon hirdetnek. Az Airbnb december 2-től törli és visszatéríti a nem regisztrált szálláshelyek foglalásait, de a december 1-jéig érvényben maradhatnak az addig szóló foglalások. A vendégeket nem büntetik, ha nem regisztrált bérleményben foglalnak és szállnak meg, de a házigazdákat és a platformokat, amelyeken hirdetnek, szeptember 5-től kezdve büntethetik.

Christian Klossner, az önkormányzat illetékes hivatalának ügyvezető igazgatója szerint 3250 olyan rövid távú bérbeadó van, aki augusztus 28-ig benyújtotta a regisztrációs kérelmét. Több mint 800 kérelmet vizsgáltak meg, és a hivatal 257 regisztrációt engedélyezett, 479-et visszaküldött további információk vagy javítások kérésére, 72-t pedig elutasított. Keddtől kezdve a hivatal a foglalási platformokkal való együttműködésre összpontosít, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a regisztrációkhoz az ellenőrző rendszert használják, és hogy nem dolgoznak fel igazolatlan tranzakciókat - mondta Klossner. Egyre több város próbálhatja visszaszorítani az Airbnb-bérlést, de a cég tovább növekszik. Az Airbnb 2023 második negyedévében 2,5 milliárd dollárt keresett, 18 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a platformon lefoglalt éjszakák és élmények száma pedig 11 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások