Motorrá alakítható bőröndöt készített a Honda

Motorrá alakítható bőröndöt készített a Honda

2023. szeptember 15. 13:24, Péntek
Az elektromos robogók egyre növekvő piacán rengeteg az innováció, de az igazi bomba egy hagyományos motorgyártótól érkezett. A teljes értékű, vezethető téglatest az 1981-es Motocompo utódja, célja az un. utolsó kilométer megtétele, mely az autótól a célig tart.

Az elektromos kétkerekűek a világ egyes részein megelőzik az elektromos autókat, de a Honda Motocompacto bejelentése mégis váratlanul ért mindenkit. Ugyan motorizált "okos" poggyászok már most is léteznek, például az Airwheel és hasonló cégek kínálatában, de ezekkel leginkább csak turisztikai központokban és a repülőtereken lehet találkozni. Meglepő, hogy egy olyan hagyományos nagyvállalat, mint a Honda, belép ebbe a réspiacra.

Az elektromos mikromobilitás hatalmas birodalmába belépő Motocompacto 24km/h sebességre képes, csúcsteljesítménye 490 Watt, hatótávolsága 19 km, és 3,5 óra alatt teljesen feltölthető. Kormánya és hátsó kereke a "jármű" karosszériájába hajtható, és az ülés is benne tárolható. Menetkész állapotban a felszabaduló belső tér tárolónak használható, azaz valóban egy utazóbőröndről van szó - bár korlátozott kapacitással. Ülése és markolata barna bőrszinű, a beépített LED-kijelző pedig leegyszerűsített és könnyen leolvasható. Csupán a legszükségesebb dolgokat mutatja: az akkumulátor állapotát, a sebességet, valamint bekapcsolható vele egy lámpa és a bluetooth. A robogó többi statisztikája a hozzá tartozó mobilalkalmazásban kérdezhető le.


"Az új, teljesen elektromos SUV-jainkkal együtt értékesített Motocompacto támogatja a szén-dioxid-semlegességre vonatkozó célunkat, mivel végponttól végpontig nulla károsanyag-kibocsátású közlekedéssel segíti vásárlóinkat" - mondta az American Honda Motor Co. K+F alelnöke, Jane Nakagawa. A Honda világossá tette, hogy ez egy tisztelgés az eredeti robbanómotoros Motocompo előtt. Az összecsukható mini motorkerékpárt 1981 és 1983 között árulta a Honda, de csak Japánban, és a háromajtós Honda City csomagterében való szállítással reklámozták. A Motocompo egy kicsit nagyobb volt, mint a Motocompacto, a súlya 42 kg volt, vagyis 45 kg, mert meg kellett tankolni. Ezzel szemben a Motocompacto mindössze 19 kg. A Motocompo villámgyorsan száguldott, a végsebessége 40 km/óra volt - vadnak született.


A Motocompacto novemberben kerül szállításra, ára 995 dollár lesz az Egyesült Államokban. A vásárlók online vagy a Honda és Acura márkakereskedéseken keresztül érhetik el. Mivel az amerikai piacra tervezték, nem világos, hogy a Motocompacto hol lesz kapható az Államokon kívül.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások