Kikerül a Windowsból a VBScript

Kikerül a Windowsból a VBScript

2023. október 11. 21:10, Szerda
A Microsoft 27 év után leállította a VBScript fejlesztését, és teljesen el fogják távolítani a Windowsból a szkriptnyelvet.

Az informatikai óriás közölte, hogy a VBScript - vagy hosszabban a Visual Basic Scripting Edition - felkerült a Windows elavult funkcióinak listájára. "A VBScript elavult" - közölte a Microsoft. "A Windows jövőbeli kiadásaiban a VBScript igény szerint elérhető lesz funkcióként, de azt eltávolítjuk az operációs rendszerből". A társaság alig egy hónappal ezelőtt jelentette be egy másik ősrégi szoftver, a WordPad nyugdíjazását.

A VBScript 1996-ban debütált, legutóbbi kiadása, az 5.8-as verzió pedig 2010-ből származik. A szkriptnyelvet egy ideig széles körben használták a rendszergazdák feladatok automatizálására, amíg a 2006-ban debütált PowerShell háttérbe nem szorította. A Microsoftnak soha nem sikerült rávennie a többi böngészőgyártót a VBScript támogatására, így a kizárólagosan Microsoft szoftverek által uralt környezeteken kívül a webfejlesztők inkább a JavaScriptet választották a kliensoldali feladatokhoz.

A nyugdíjazás csak idő kérdése volt, hiszen a vállalat már 2016-ban azt mondta, hogy az Internet Explorerben lévő VBScript elavult. 2017-ben a Microsoft egyik angliai szoftvermérnöke, Zhihua Lai elindította az IsVBScriptDead.com nevű weboldalt, amely azt állította, hogy hogy minden rendben van a szkriptnyelvvel. De két évvel később, 2019 augusztusában a Microsoft letiltotta a VBScriptet az Internet Explorerben, majd 2022 júniusában nyugdíjazta magát a böngészőt is. Ennek ellenére a VBScript honlapja - amelyet legutóbb 2020. december 31-én frissítettek - kitart amellett, hogy "a VBScript elavultnak tűnhet, és a VBScript támogatása megszűnt, de még mindig sok helyen használják. A Windows rendszergazdák könnyebben megtanulhatják/írhatják, mint a Powershell szkripteket".

A VBScript küszöbön álló megszűnése egyben a Microsoft Deployment Toolkit végét is jelenti, amely a VBScript-től függ. Azt a Windows 11 nem támogatja. A VBScript-megszüntetését részben biztonsági aggályok is motiválhatják, mivel az támadási felület lehet rosszindulatú programok számára.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások