Teljesen újraírta a Teams kódját a Microsoft

Teljesen újraírta a Teams kódját a Microsoft

2023. október 6. 12:19, Péntek
A Microsoft kiadta a Teams teljesen újraírt változatát Windows PC-kre és Mac számítógépekre. A cég gyorsabb futást ígér, miközben a program kevesebb rendszererőforrást használ.

Az alkalmazás előzetese eredetileg márciusban jelent meg Windowsra, de a végleges kiadás minden Teams-verziót lefed, újra támogatja az olyan funkciókat, mint a különszobák (breakout) és a harmadik féltől származó alkalmazások támogatása, illetve támogatja a macOS-t is. A Microsoft szerint a Teams átdolgozott változata "akár kétszer gyorsabb, miközben 50 százalékkal kevesebb memóriát használ" Windows rendszereken. A teljesítmény javulását és a lemezhasználat csökkenését a cég az Edge WebView2 háttértárának tulajdonítja.

A WebView2 számos olyan rendszerfájlt és ugyanazokat az erőforrásokat használhatja, mint a Windows 10 és Windows 11 rendszerbe épített Edge böngésző. A régebbi Teams alkalmazás az Electron keretrendszert használta, amelyet olyan kommunikációs alkalmazások is használnak, mint a Slack és a Discord. Bár az Electron és a WebView2 a Chromium böngészőmotoron alapul, minden Electron alkalmazás a böngészőfájlok saját, önálló verzióját tartalmazza, amelyeket mind külön kell tárolni és frissíteni.

Ebből következően a Mac számítógépek nem profitálnak annyira az új alkalmazásból, mivel a Windows-szal ellentétben nem rendelkeznek beépített Edge WebView2 fájlokkal. A macOS-en a WebView2 alkalmazás olyan, mint egy Electron alkalmazás, mivel saját függőségeket tartalmaz, és azokat külön kell frissíteni az ugyanazon a rendszeren lévő más WebView2 alkalmazásoktól. A Microsoft szerint azonban az új alkalmazásnak így is javítania kell a Mac teljesítményét azáltal, hogy gyorsabbá teszi a csatornaváltást, javítja a görgetési teljesítményt, "hatékonyabbá teszi az eszköz erőforrás-felhasználást", és "optimalizált Teams-élményt nyújt még akkor is, ha több nagy felbontású monitort használunk hívások vagy megbeszélések során".


A régi Teams alkalmazás bal felső sarkában található egy kapcsoló, amely automatikusan átvált az új alkalmazásra. A jelenlegi Teams alkalmazás minden felhasználója "az elkövetkező hónapokban" frissül az új alkalmazásra. Mindezen fejlesztések ellenére a Microsoftnak nagyobb problémája is van a szoftverrel: a Slack panaszaira válaszul a vállalat kénytelen volt Európában szétválasztani a Teams alkalmazást a többi Microsoft 365 termékétől. A Teams jelenleg a Windows 11-be épített (és még a tálcán is alapértelmezetten jelen lévő) verzióját idén ősztől szintén eltávolítják az operációs rendszerből.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások