Három éve jelent meg a PS5, mostanra oldotta meg az ellátási problémákat a Sony

Három éve jelent meg a PS5, mostanra oldotta meg az ellátási problémákat a Sony

2023. október 26. 16:43, Csütörtök
A 2020-ban kezdődött globális chiphiány az autógyártástól a hitelkártyákig minden iparágra hatással volt. A videojáték-ágazatban az összes nagy céget érintette a chiphiány, és 2022-ben a PS5-öt a kiskereskedelmi ár kétszereséért árulták egyes nyerészkedők - ezzel együtt a konzol bolti ára is emelkedett.

A Sony közölte, hogy a PlayStation 5-öt három éven át sújtó ellátási lánc-problémák mostanra megoldódtak. A vásárlók eddig csalódottak lehettek a PS5-re való hónapokig tartó várakozás miatt, korábban előfordult, hogy vásárlók egész éjszaka sorban álltak az üzletek előtt, mások pedig egekbe szökő árakat fizettek a viszonteladóknak. A probléma mostanára szépen lassan megoldódott, és a Sony szerint az ellátási lánc világszerte teljesen helyreállt. Ez azt jelenti, hogy a konzol most már nem csak könnyen elérhető, de a többlet miatt most már a kiskereskedők fognak versenyezni a vevőkért, nem pedig fordítva történik a dolog.

2022 különösen rossz év volt a PS5 számára, az eladások elmaradtak az előző évhez képest, mivel nem állt a cég rendelkezésre elegendő termék. A Sony 2022-ben piacra dobott néhány nagy költségvetésű játékot, de ezek PlayStation 4-re is megjelentek, mivel a játékosok nagy része még mindig az előző generációs gépen játszott. A PS5 konzolok a hiány miatt a korábbi években nagyrészt nem szerepeltek a Black Friday akciókban, de ez idén változni fog. A fekete péntek minden év novemberének utolsó péntekén megrendezett értékesítési esemény, amelynek célja, hogy az emberek számára kedvezményes ajánlatokkal indítsa be az ünnepi vásárlást.


A Sony bejelentésére akkor került sor, amikor a Microsoft agresszívan csökkentett árú ajánlatot jelentett be Xbox konzoljára, amelyhez három hónapos előfizetési szolgáltatását is csomagban kínálja, míg a Sony a hardverre koncentrál a hamarosan megjelenő kisebb PS5-össel. A Sony főnöke, Eric Lempel elmondta, hogy a Sony átalakította PlayStation Plus előfizetési szolgáltatását, és a héten a PS5-ös játékoknál felhőalapú opciókkal bővítette azt. A játékcég vezetője elmondta, hogy a játékosok számos olyan játékot is felhőbe streamelhetnek, amelyekkel már digitálisan rendelkeznek. A Microsoft saját előfizetéses szolgáltatása, a Game Pass szintén lehetővé teszi a játékosok számára a legújabb játékok egy részének streamelését.

Az újratervezett "PS5 Slim" modell közelgő megjelenése egy egyedi dolgot is magával hoz, ez lesz az első olyan PlayStation, amely támogatja az opcionális lemezmeghajtó-kiegészítőt azon egyre kevesebb játékos számára, akik ragaszkodnak a fizikai adathordozókhoz. Azoknak a játékosoknak azonban, akik ezt a meghajtót a PS5-ös lemezek offline élvezetére szeretnék használni, először egy kötelező online bejelentkezést kell végrehajtaniuk, hogy a külső lemezmeghajtót egy adott konzollal párosíthassák. A furcsa hangzású követelmény része a Sony kalózkodás elleni erőfeszítéseinek, amelyek célja annak biztosítása, hogy csak engedélyezett, hitelesített meghajtókat csatlakoztassanak a hardverükhöz (megakadályozva például a módosított vagy általános meghajtók csatlakoztatását, amelyek segíthetnek a lemezeken lévő adatok visszafejtésében).

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások