Musk mindent megtesz az ellen, hogy az X-et vizsgálni lehessen

Musk mindent megtesz az ellen, hogy az X-et vizsgálni lehessen

2023. november 6. 14:35, Hétfő
A közösségi médiával foglalkozó kutatók több mint 100, az X-szel, korábban Twitterrel kapcsolatos tanulmányt töröltek, függesztettek fel vagy változtattak meg Elon Musknak a közösségi médiaplatformhoz való hozzáférést korlátozó intézkedései miatt - derül ki közel egy tucat interjúból és a tervezett projektek felméréséből.

Musknak a globális platformon történő adatgyűjtés módszereire vonatkozó korlátozásai ellehetetlenítik a hamis információk eredetének és terjedésének felgöngyölítését olyan jelenleg zajló események során, mint a Hamász Izrael elleni támadása és az izraeli légicsapások a Gázai övezetben - nyilatkozták kutatók. A legfontosabb módszer egy olyan eszköz volt, amely havi 10 millió tweet adataihoz adott hozzáférést a kutatóknak. A Twitter februárban értesítette a kutatókat arról, hogy az eszköz átalakításának részeként megszünteti az ingyenes tudományos hozzáférést ehhez az alkalmazásprogramozási interfészhez (API).

A Coalition for Independent Technology Research által szeptemberben 167 akadémiai és civil kutató körében végzett felmérés először számszerűsíti a Musk politikája miatt törölt tanulmányok számát. A felmérés 30 törölt projektet, 47 elakadt projektet és 27 olyan projektet mutatott ki, ahol a kutatók platformot váltottak. A felmérés 47 folyamatban lévő projektet is feltárt, bár néhány kutató megjegyezte, hogy a friss adatok gyűjtésének lehetősége korlátozott lesz. A válaszadók többsége attól tart, hogy az X beperli őket a megállapításaik vagy az adatok felhasználása miatt. Az aggodalom indokolt, hiszen az X júliusban pert indított a Center for Countering Digital Hate (CCDH) ellen, miután az kritikus jelentéseket tett közzé a platform tartalommoderálásáról.

Az érintett tanulmányok között szerepelnek a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos kutatások és olyan témák, amelyek globális szabályozási ellenőrzést váltottak ki. Az egyik leállított projekt a gyermekek biztonságát kívánta tanulmányozni az X-en. A platformot nemrégiben megbírságolta egy ausztrál szabályozó hatóság, mert nem működött együtt a gyermekbántalmazás elleni gyakorlatot vizsgáló vizsgálatban. A megakadt projekt kutatója és több más, a Koalíció felmérésére válaszoló személy névtelenséget kért. A felmérés egyik szerzője elmondta, hogy a kutatók az X megtorlásának elkerülésére, illetve a folyamatban lévő tanulmányaik folytatására törekednek. Az Európai Unió szabályozó hatóságai jelenleg is vizsgálják az X dezinformáció kezelését, amely több megakadt vagy törölt független kutatás középpontjában állt - derült ki a felmérésből.

A platform tanulmányozásának csökkent lehetősége "az X felhasználóit kiszolgáltatottabbá teszi a gyűlöletbeszéd, a félretájékoztatás és a dezinformáció fokozottabb terjedésének" - mondta Josephine Lukito, az austini Texasi Egyetem adjunktusa. Ő segített a kutatási felmérés elvégzésében a koalíció számára, amely egy több mint 300 tagot számláló globális csoport, amely a technológia társadalomra gyakorolt hatásának tanulmányozásán dolgozik. A felmérést szeptember közepén küldték el e-mailben a koalíció tagjainak, valamint más tudományos csoportok, például a politikai kommunikációval vagy a közösségi médiával foglalkozó szakértők e-mail listáira.

Az X ellen az augusztusban életbe lépett új, szigorú internetes szabályok alapján folytatott uniós vizsgálat aláhúzza a San Franciscó-i székhelyű vállalatot fenyegető potenciális szabályozási veszélyt. Bármilyen jogsértés a globális bevétel akár 6%-át kitevő bírságot is eredményezhet. Az EU Bizottság szóvivője elmondta, hogy jelenleg ellenőrzik, hogy az X, valamint más nagy platformok megfelelnek-e a törvényben előírt kötelezettségeknek, amelyek többek között lehetővé teszik, hogy a bizonyos feltételeknek megfelelő kutatók hozzáférjenek a nyilvánosan elérhető adatokhoz.


Musk X-tulajdonlásának első évét az jellemezte, hogy a hirdetők elmenekültek az oldalról, mivel aggódtak, hogy hirdetéseik vitatható tartalmak mellett jelenhetnek meg. A cég amerikai hirdetési bevételei Musk felvásárlása óta 55%-kal csökkentek az előző évhez képest. Mielőtt Musk 44 milliárd dollárért megvásárolta volna a Twittert, a közösségi médiáról szóló tanulmányok nagy része a Twitterhez kapcsolódott, mivel a platform értékes információforrás volt a politikáról és az aktuális eseményekről. Az adatai könnyen hozzáférhetőek voltak, de szinte attól a pillanattól kezdve, hogy Musk belépett a Twitter központjába, elkezdte csökkenteni a költségeket és elbocsátott több ezer alkalmazottat, köztük azokat, akik a kutatási eszközökön dolgoztak.

Most az X az API három fizetős szintjét kínálja havonta 100 és 42 000 dollár között, és az alacsonyabb árú szintek kevesebb adatot biztosítanak, mint ami korábban ingyenesen állt a kutatók rendelkezésére. A kutatók nem tudják kifizetni ezeket az összegeket. Az egyik korábbi alkalmazott - aki a Musk részéről érkező megtorlástól való félelmében nem kívánta magát megnevezni - azt mondta, hogy az ingyenes egyetemi API-hozzáférés megszüntetéséről szóló döntés a Musk felvásárlását követően a bevétel növelésére és a költségek csökkentésére való összpontosítás sürgető szükségességére vezethető vissza. A felmérésben részt vevők többsége az API-változtatásokat jelölte meg a platformmal kapcsolatos tanulmányok leállításának vagy szüneteltetésének okaként.

Lukito szerint az, hogy jelenleg kevesebb adatért kell fizetni, mint ami korábban ingyen rendelkezésre állt, komoly kihívást jelent a 2024-es évekre nézve, amely világszerte számos országban választási év. Tim Weninger, a Notre Dame-i Egyetem professzora elmondta, hogy csapata "vakrepülésben" volt, miközben megpróbálta nyomon követni a Kínához kötődő információs műveleteket az API adatai nélkül, amelyek költsége szerinte megfizethetetlen. Több kutató is elmondta, hogy most korlátozott lehetőségeik vannak az X tanulmányozására, például a posztok kézi elemzésével próbálkoznak.

A kutatók más közösségi platformokról való adatgyűjtés terén is korlátokkal szembesülnek. A TikTok rövid formátumú videóalkalmazás az év elején jelentett be egy tudományos kutatási API-t, de annak használati feltételei korlátozzák a kutatók számára való alkalmazhatóságát - mondta Megan A. Brown, a New York University kutatója. A Facebook és Instagram-tulajdonos Meta külső kutatókkal kötött partnerséget tanulmányok készítésére, ami nem helyettesíti a független kutatást, de mutatja a Meta együttműködési hajlandóságát, mondta Lukito.

A CCDH nevű szervezet - amely saját bevallása szerint a gyűlöletbeszéd és a dezinformáció elleni küzdelmet tűzte ki célul - Musk felvásárlását követően több jelentést is közzétett, amelyek szerint a közösségi médiaplatform nem moderált, és profitált is a káros tartalmakból. Az X júliusban beperelte a CCDH-t, azzal vádolva a szervezetet, hogy jogosulatlanul fér hozzá a platform adataihoz, és hamis állításokat népszerűsített az X moderálásával kapcsolatban. "Musk el akar hallgattatni minden kritikát azzal kapcsolatban, ahogyan az üzleti tevékenységét végzi" - mondta Imran Ahmed, a CCDH vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a CCDH kiállt a jelentései mellett.

A Coalition for Independent Technology Research felmérésében 167 válaszadóból 104-en említették a projektjeikkel kapcsolatos aggodalomként, hogy akár az adatok felhasználása, akár a kutatási eredményeik miatt jogi lépéseket tehetnek. "A CCDH elleni lépés azt kommunikálja az online platformokon a félretájékoztatást és a gyűlöletbeszédet vizsgáló kutatók számára, hogy az eredmények nyilvános terjesztése magában hordozza a felelősséget" - mondta Bond Benton, a Montclair State University docense, aki tavaly készített egy tanulmányt, amely szerint Musk hatalomátvétele után megnőtt a gyűlöletbeszéd a Twitteren.

Az egyik kutató, aki nem kívánta magát megnevezni, azt vizsgálta, hogyan tárgyalják a nemi erőszak témáját az X-en, és elmondta, hogy aggódik a jogi kockázat és az API-hoz való hozzáférés nélkül gyűjtött adatok tudományos érvényessége miatt. A kutató elmondta, hogy áthelyezték a tanulmányt, hogy egy másik közösségi médiaplatformot vizsgáljanak.


Musk és Linda Yaccarino, az X vezérigazgatója "szólásszabadság, nem elérés" néven új politikát fogalmazott meg, amely korlátozza egyes bejegyzések terjesztését, de tartózkodik attól, hogy törölje őket a platformról. Az X szerint a felhasználók által a platformon látott tartalmak 99%-a "egészséges". Ezt a vállalat júliusban a Sprinklr szoftvercég becslésére hivatkozva közölt, amely márkáknak segít a piaci trendek és az ügyfelek online hangulatának nyomon követésében. A Sprinklr a Twitter hivatalos partnere, és szóvivőjük nem volt hajlandó megerősíteni a júliusi bejegyzésben idézett számokat, és azt mondta, hogy "minden, a Twitter/X által készített külső jelentést a Sprinklr részvétele nélkül készítettek". A szóvivő rámutatott egy márciusi blogbejegyzésre, amely szerint az X-en a toxikus posztok háromszor kevesebb megtekintést kaptak, mint a nem toxikus posztok.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások