Zuckerberg bunkert épít Hawaii-on, ott akarja túlélni az apokalipszist

Zuckerberg bunkert épít Hawaii-on, ott akarja túlélni az apokalipszist

2023. december 20. 20:32, Szerda
Kauai-on, a Hawaii-szigetcsoport negyedik legnagyobb szigetének egy távoli részén valaki, akinek sok pénze van egy kiterjedt építkezési projektet finanszíroz. Az egész nagyon titkos. Biztonsági őrök és kamerák figyelik az 1400 hektáros területet, egy kétméteres fal akadályozza, hogy a helyiek leskelődjenek, az ellenőrzött munkások pedig szigorú titoktartási nyilatkozatot kellett tegyenek, amely megakadályozza, hogy a munkálatokról beszéljenek. Úgy tűnik azonban, hogy ezek a titoktartási kötelezettségek nem úgy működtek, ahogyan azt tervezték, mert mint újságírók kiderítették, a projekt védnöke nem más, mint a Meta vezetője, Mark Zuckerberg.

Annak ellenére, hogy 118 milliárd dolláros vagyonát mások személyes adataiból építette fel az olyan reklámvezérelt közösségi médiaplatformokon keresztül, mint a Facebook és az Instagram, Mark rendkívül zárkózott ember, aki elvárja, hogy a publikum ezt tiszteletben tartsa. A projektben résztvevő munkások szerint szinte mindenkit - az ácsoktól a villanyszerelőkön és a festőkön át a biztonsági őrökig - szigorú titoktartási megállapodás köt. És ezek a megállapodások nem csak formalitások, több dolgozó állítja, hogy voltak kollégáik, akiket eltávolítottak a projektből, mert a közösségi médiában posztoltak róla. Az építkezésen belül a brigádokat külön projektekre osztották be, és a munkásoknak tilos más csapatokkal beszélniük a munkájukról.

Mindezek ellenére a telekkel kapcsolatos szokatlan tervekről sok poszt született a közösségi médiában az abban részt vevő munkásoktól, képek is találhatók róla a Snapchaten, de a legbiztosabb forrásnak a közérdekű adatigénylések révén megszerzett részletes tervdokumentumok számítanak. Ezek között szerepel egy 5000 négyzetméteres földalatti óvóhely, önfenntartó energia- és élelmiszer-ellátás, és olyan pazar részletek, mint például kötélhidakkal összekötött faházak és egy alagútrendszer, amely a két luxusvillát összeköti a bunkerrel. A teljes komplexum több mint egy tucat épületből áll, összesen legalább 30 hálószobával és 30 fürdőszobával. A két, összesen egy profi futballpályához hasonló alapterületű (57 000 négyzetméteres) kúriában több lift, irodák, konferenciatermek és egy ipari méretű konyha található. Az egész projekt a becslések szerint több mint 270 millió dollárba kerül.


Bár a falak mögött zajló események szigorúan titkosak, a helyiek számára egyértelmű, hogy Zuckerberg áll mögötte. 2014-ben kezdte el felvásárolni a ma Koolau Ranch néven ismert földterületet, és 2016-tól kezdve egy sor fedőcégen keresztül elkezdte beperelni az ősi jogokkal rendelkező lakosokat. Ezek a módszerek ellenérzéseket váltottak ki, és azzal vádolták, hogy kihasználja a hawaii földtulajdonlási törvényeket. A hawaii törvények lehetővé teszik a földek átruházását az ősök leszármazottaira hivatalos okirat nélkül, ami azt jelenti, hogy az eredeti földtulajdonosok több száz leszármazottja kis részesedéssel rendelkezett a Zuckerberg-telepen található földrészletekben, és legálisan beléphetett a birtokra, hogy hozzáférjen azokhoz. A peres ügyek alapján ezek a leszármazottak választhattak, hogy vagy eladják a földrészletüket, vagy licitálnak rá egy árverésen.

A munkák állítólag a helyi közösséget is megviselik a megnövekedett forgalom, a zaj és a környék jellegének megváltozása miatt. A négy fő sziget közül Kauai a legrégebbi és a legkisebb, egy szűk, mintegy 73 000 fős közösség. Lakói a hawaii őslakosok leszármazottai, valamint kínai, japán, filippínó és Puerto Ricó-i bevándorlók, akik a 19. század végén és a 20. század elején a cukornádültetvényeken dolgoztak. Kauai megőrizte kisvárosi jellegét, az emberek ismerik a szomszédaikat. Az idősebb lakosok még emlékeznek arra az időre, amikor még csak egy közlekedési lámpa volt - a másodikat 1973-ban helyezték üzembe.

A projekt nem népszerű: a petíciót, amelynek célja "megakadályozni Mark Zuckerberg gyarmatosítását Kauai szigetén", több mint egymillióan írták alá. A helyi lakosság megpuhítása érdekében Zuck és felesége, Priscilla Chan 2018 óta több mint 20 millió dollárt folyósított kauai non-profit szervezeteknek, köztük 4,2 millió dollárt egy megyei foglalkoztatási program újraindítására és 3,5 millió dollárt COVID-19 segélyprojektekre. A helyi Facebook-oldalakon rendszeresen jelennek meg felhívások Zuckerberghez, hogy oldjon meg egy-egy problémát. Egy 2022. augusztusi Facebook-bejegyzésben, amelyben a szigeten található mozik hiányáról panaszkodott (csak egy van), az egyik kommentelő azt javasolta, hogy Zuckerberg finanszírozhatna egy új autósmozit.


A tervek azt sugallják, hogy a techno-optimista Zuckerberg a legrosszabbra számít az egyre szélsőségesebbre forduló éghajlati helyzet és a számos geopolitikai puskaporos hordó közepette. Brandi Hoffine Barr, Zuckerberg szóvivője nem volt hajlandó kommentálni az újsághíreket, de azt mondta: "Mark és Priscilla nagyra értékelik azt az időt, amit a családjuk a Koolau Ranchon és a helyi közösségben tölt, és elkötelezettek a farm természeti szépségének megőrzése mellett. Az ő gondozásuk alatt a teljes földterület kevesebb, mint 1 százaléka van beépítve, a túlnyomó többségét a mezőgazdaság, a természetvédelem, a nyílt területek és a vadvilág megőrzése érdekében használják."

Sok helybéli úgy tekint a milliárdosra, mint egy nagyobb gépezet részére, amely azóta vásárolja fel a hawaii földeket, hogy a "Nagy Mahele" 1848-ban engedélyezte a magánföldtulajdont. Ezt megelőzően a magántulajdon fogalma nem létezett Hawaiin. Ahogy a föld egyre kívánatosabbá válik a gazdagok számára, az ingatlanok értéke megnő, ami a helyieket távozásra kényszeríti. Például a Maui partjainál fekvő kisebb hawaii sziget, Lanai szinte teljes egészében az Oracle milliárdos Larry Ellison tulajdonában van.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások