Össztűz alá került egy francia lobbista, aki gyengíteni akarta az EU MI-törvényét

Össztűz alá került egy francia lobbista, aki gyengíteni akarta az EU MI-törvényét

2023. december 23. 23:27, Szombat
A francia szenátorok bírálták a kormány álláspontját a mesterséges intelligenciáról szóló törvényről folytatott tárgyalásokon, különösen a szerzői jogvédelem hiányát és egy állítólagos összeférhetetlenséggel rendelkező lobbista, Cédric O. volt digitális államtitkár befolyását kárhoztatták.

Az uniós mesterséges intelligenciáról szóló törvény a világ első mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályozása lesz. Az olyan mesterséges intelligenciamodellek megjelenése óta, mint például a ChatGPT mesterséges intelligenciarendszer által használt GPT-4, az uniós döntéshozók e nagy teljesítményű alapmodellek szabályozásán dolgoznak. A több éve tartó tárgyalások novemberi véghajrájában azonban Franciaország (Németország és Olaszország társaságában) arra kérte az EU Tanácsának spanyol elnökségét, hogy ne legyenek szigorú szabályok a legerősebb, a társadalomra legnagyobb hatást gyakorló modellekre. Válaszul az Európai Parlament tisztviselői kisétáltak az ülésről, jelezve, hogy az alapmodellek kihagyása a törvényből nem elfogadható. Az alapmodellekre vonatkozó bármilyen szabályozás elleni harc élén a Mistral, egy francia mesterséges intelligenciával foglalkozó startup cég állt, amelynek lobbizását Cedric O, Franciaország korábbi digitális államtitkára támogatta, azzal érvelve, hogy az MI-törvény megölheti a vállalatot.

"Tudjuk, hogy Cédric O és a Mistral befolyásolta a francia kormány álláspontját az Európai Bizottság mesterséges intelligenciát szabályozó törvényjavaslatával kapcsolatban, és megpróbálta azt gyengíteni" - szólalt fel Catherine Morin-Desailly centrista szenátor az azonnali kérdések órájában. "A sajtó beszámolt a volt digitális miniszter, Cédric O. látványos meggazdagodásáról, belépett a Mistral nevű cégbe, ahol amerikai cégek és befektetési alapok érdekei jeleskednek. Ez a pénzügyi művelet megdöbbenést kelt az Ön által létrehozott, a mesterséges intelligenciával foglalkozó kormányközi bizottságban, miniszterelnök asszony" - folytatta.

A vádakat a hivatalban lévő digitális miniszter, Jean-Noël Barrot hevesen cáfolta: "A közélet átláthatóságáért felelős főhatóság biztosítja, hogy a korábbi kormánytagok között ne legyen összeférhetetlenség". Barrot visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Franciaország magánérdekek szószólója lett volna, azzal érvelve, hogy a kormány: "a szokásoknak megfelelően meghallgatott minden érdekelt felet, és kizárólag a közérdekre, mint vezérlő elvre támaszkodott". A hivatalos kormányzati álláspontot megismételve Barrot azt mondta, hogy Bruno Le Maire gazdasági miniszterrel összhangban: "Drasztikusan kiálltunk a mesterséges intelligencia európai innovációja mellett, mert lemaradtunk a Big Tech mögött, és a mesterséges intelligencia területén előrébb kell járnunk". Végül azzal érvelt, hogy ez jót tenne a kreatív iparnak, mert "a technológiai dominancia megelőzi a gazdasági és politikai dominanciát", és kifejtette, hogy az európai MI-bajnokok létrehozása "a legjobb védelmet jelenti majd, amelyet polgárainknak, szerzőinknek, művészeinknek, újságíróinknak nyújthatunk".

Barrot-t mégis bírálta egy szenátusi meghallgatáson Pascal Rogard, a Színházi Szerzők és Zeneszerzők Társaságának igazgatója, aki szerint "Franciaország Jean-Noël Barrot közvetítésével nem támogatta sem a kultúrát, sem az alkotóipart, sem a szerzői jogokat". Morin-Desailly ezután elmondta, hogy megkérdőjelezi a mesterséges intelligenciával kapcsolatos francia álláspontot, amely szerinte az amerikai nagy technológiai cégek álláspontjához igazodik. "A bajt a neves Cédric O kavarta, aki a mesterséges intelligenciával foglalkozó kormányközi bizottságban ül, és még mindig nagy befolyással rendelkezik, különösen a köztársasági elnöknél" - jelentette ki Morin-Desailly. Morin-Desaillyhoz más szenátorok is csatlakoztak, akik bírálták a francia álláspontot.

Tekintettel O kormányon belüli befolyásos pozíciójára, a Közélet Átláthatóságáért Felelős Főhatóság úgy döntött, hogy három évre megtiltja O-nak, hogy lobbizzon a kormánynál, vagy részvényeket birtokoljon a technológiai szektor vállalataiban. A Capital szerint azonban O a tanácsadó ügynökségén keresztül részvényeket vásárolt a Mistral AI-ban. A Capital kimutatta, hogy O 176,1 eurót fektetett be, ami a cég legutóbbi, decemberi befektetési körének köszönhetően most 23 millió euróra értékelődik. (17 610 részvényt vásárolt, darabját 0,01 euróért, melyből a társalapítók a legutóbbi finanszírozási körben már el is adtak néhányat.) Ezen túlmenően O szeptember óta tagja a generatív mesterséges intelligenciával foglalkozó bizottságnak, amely a kormánynak ad tanácsot a mesterséges intelligenciával kapcsolatos álláspontjáról.

"Az a tény, hogy a főhatóság arra kérte Cédric O-t, hogy jelentse be az összes technológiai iparágban lévő befektetési részesedését, kérdéseket vet fel a Mistralban és következésképpen a generatív mesterséges intelligenciával foglalkozó bizottságban való részesedésével kapcsolatban. Cédric O etikai helyzetét egyszer és mindenkorra fel kell vetni és meg kell oldani" - reagált Philippe Latombe centrista képviselő. "O nem jelentette be a Mistral AI-t a közélet átláthatóságáért felelős főhatóságnak. Mégis, már korábban figyelmeztették őt, hogy nem szabadna az Atos vagy más technológiai cégeknél alkalmazásban állnia. A tények elég súlyosak, hogy maga Breton biztos is felfigyeljen rá, aki szerint ez minden volt, csak nem a közérdek" - zárta Morin-Desailly.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások