Az Instagram nem engedi többé, hogy idegen fiókok üzeneteket küldjenek tinédzsereknek

Az Instagram nem engedi többé, hogy idegen fiókok üzeneteket küldjenek tinédzsereknek

2024. január 26. 09:24, Péntek
Egyes tizenévesek Facebook- és Instagram-fiókjaiban mostantól alapértelmezetten olyan beállítás lesz érvényben, amely megakadályozza, hogy idegenek közvetlen üzeneteket küldjenek - jelentette be a Meta.

Ez az alapértelmezett beállítás arra szolgál, hogy a 16 év alatti ("vagy bizonyos országokban 18 év alatti") tizenévesek ne kapjanak "nem kívánt kapcsolatfelvételt" - közölte a Meta. Amellett, hogy az új irányelv korlátozza "a 19 év feletti felnőtteket abban, hogy olyan tinédzsereknek üzeneteket küldjenek, akik nem követik őket" az Instagramon, a tiniket abban is megakadályozza, hogy közvetlen üzeneteket fogadjanak más tinédzserektől, akiket nem követnek. A Facebookon korlátozza, hogy olyan fiókok ne léphessenek kapcsolatba a tizenévesekkel a Messengeren, akik nem szerepelnek sem a Facebook ismerőseik listáján, sem a telefonjuk névjegyzékében.

Ez a változás azután következett be, hogy Arturo Bejar - egy mérnök, aki korábban a Meta online biztonsággal, védelemmel és védelemmel kapcsolatos erőfeszítéseit vezette - tavaly novemberben egy amerikai kongresszusi meghallgatáson elmondta, hogy 14 éves gyermeke és barátai "többször szembesültek nem kívánt szexuális közeledéssel, nőgyűlölettel és zaklatással" az Instagramon. Bejar szerint az ezt követő kutatásai a fiatal felhasználókat célzó "elképesztő mértékű visszaéléseket" dokumentáltak, a 13-15 éves felhasználók legalább 13 százaléka számolt be arról, hogy egyetlen héten belül nem kívánt szexuális közeledést kapott.

A jelenleg Instagramon lévő tizenévesek értesítést kapnak beállításaik megváltozásáról. A tinik ezt követően megváltoztathatják ezt az alapértelmezett beállítást, de a jelenleg "felügyelt fiókokat" használó tiniknek ehhez a szülő engedélyét kell kérniük. A Meta szerint még ebben az évben további változások is várhatóak, mert a vállalat "egy új funkció bevezetését tervezi, amelynek célja, hogy megvédje a tizenéveseket attól, hogy nem kívánt és potenciálisan nem megfelelő képeket lássanak az üzeneteikben azoktól, akikkel már kapcsolatban állnak, és hogy lebeszélje őket arról, hogy maguk is ilyen típusú képeket küldjenek".

A Meta irányelveinek megváltoztatására azután került sor, hogy a vállalat az év elején más változtatásokat is bejelentett, amelyek megakadályozzák, hogy a tizenévesek érzékeny tartalmakat lássanak. A tizenévesek Meta-platformokon szerzett tapasztalatainak "radikális" javítását azonban úgy kell elvégezni, hogy "ne szüntessük meg azt az örömöt és értéket, amelyet egyébként az ilyen szolgáltatások használatából merítenek" - mondta Bejar.


Érdemes kiemelni, hogy nagy ellenállásba ütköztek az amerikai szövetségi és állami kormányok azon törekvései, hogy a tizenévesek mentális egészségének védelme érdekében a közösségi médiaplatformok korlátozását bevezető törvényeket fogadjanak el. Tavaly augusztusban több mint 90 szervezet ellenezte az amerikai szenátusban benyújtott Kids Online Safety Act törvényjavaslatot, mivel aggódtak amiatt, hogy a "széles körű tartalomszűrést bevezető platformok, amelyek korlátozzák a kiskorúak hozzáférését bizonyos online tartalmakhoz", hatással lehetnek arra, hogy milyen tartalmakat lát mindenki online.

Ebben a hónapban egy Hannah Zoulek nevű tinédzser beperelte Utah államot, hogy megakadályozza a tinédzser felhasználókra vonatkozó korlátozásokat előíró közösségi médiatörvény végrehajtását. Panaszában azt állította, hogy a törvény több szempontból is hibás. Érvei közül talán a legfontosabb, hogy azáltal, hogy a tizenévesek fiókjait szülői felügyelet alá helyezik, cenzúrázhatják a tizenévesek beszédét. Azzal pedig, hogy megakadályozza a közvetlen üzenetváltást "a Utah állambeli kiskorúak által fenntartott fiókok" és "bármely más felhasználó között, aki nem kapcsolódik a fiókhoz barátkozás révén", az állami törvény akadályozhatja "a kiskorúak azon képességét, hogy támogatást találjanak és kapcsolatot teremtsenek a meglévő körükön kívüli emberekkel, ami a közösségi média kulcsfontosságú jellemzője - különösen a kiszolgáltatott fiatalok számára". Valószínű, hogy Zoulek és társperesei ugyanezeket a hibákat látják majd a Meta legutóbbi irányelv-frissítéseiben is.

Mit kellene tehát tennie a Metának? Bejar ajánlásai a Meta számára túlmutattak azon, hogy a korlátozott Facebook- és Instagram-adatokra reagálva frissítse a politikákat. Elmondta a Kongresszusnak, hogy a Meta platformjain a tizenévesek számára a kárcsökkentés legjobb megközelítéseinek azonosításához a Meta-nak aprólékosan és átláthatóan össze kell gyűjtenie a tizenéves felhasználói tapasztalatokra vonatkozó adatokat, hogy megtudja, hogy a jelenlegi eszközök megakadályozzák-e a károkat. Ezekkel az adatokkal a Meta mérni tudja a ma bejelentett irányelv-módosításhoz hasonló megoldások hatékonyságát, és észlelni tudja, ha új problémák merülnek fel, amelyek új megoldásokat igényelnek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások