Politikai akadályokkal néznek szembe Indiában a kínai cégek

Politikai akadályokkal néznek szembe Indiában a kínai cégek

2024. február 11. 16:53, Vasárnap
India 2020 óta szorosan figyeli a Kínához kötődő beruházásokat, de a Xiaomi szerint csak elbizonytalanítják a beszállítókat. A Xiaomi válaszolt az indiai informatikai minisztérium azon kérdésére, hogy Újdelhi hogyan fejlesztheti tovább az ország alkatrészgyártását.

A Xiaomi arra panaszkodik, hogy az okostelefon alkatrész-beszállítók óvatosak az indiai üzemük beindításával kapcsolatban, mivel a kormány erősen ellenőrzi a kínai vállalatokat. A Xiaomi 18%-os részesedéssel rendelkezik az indiai okostelefon-piacon, ezzel a legnagyobb szereplő. Február 6-án kelt levelükben azt kérik a kormánytól, hogy India fontolja meg a gyártási ösztönzők felajánlását és az importvámok csökkentését bizonyos okostelefon-alkatrészekre. A kínai vállalat az okostelefonokat Indiában többnyire helyi alkatrészekből, illetve Kínából és máshonnan importált alkatrészekből szereli össze.

India fokozta a kínai vállalkozások ellenőrzését, miután 2020-ban a két ország közötti határ menti összecsapásban legalább 20 indiai és négy kínai katona vesztette életét. Ez megzavarta a kínai vállalatok beruházási terveit és Peking tiltakozását váltotta ki. Bár az Indiában működő kínai vállalatok nem szívesen beszélnek nyilvánosan a vizsgálatokról, a Xiaomi levele azt mutatja, hogy továbbra is küzdenek Indiában, különösen az okostelefonok területén, ahol számos kritikus fontosságú alkatrész kínai beszállítóktól származik. A levélben a Xiaomi India elnöke, Muralikrishnan B. azt írja, hogy Indiának "bizalomépítő" intézkedéseken kell dolgoznia, hogy az alkatrész-beszállítókat helyi működésre ösztönözze.


"Az alkatrész-beszállítók körében aggodalmak merültek fel az Indiában való letelepedéssel kapcsolatban, amelyek az indiai, különösen a kínai eredetű vállalatok előtt álló kihívásokból erednek" - mondta Muralikrishnan, anélkül, hogy megnevezte volna a vállalatokat. A levél szerint az aggodalmak a megfelelési és vízumkérdésekkel kapcsolatosak. A levél szerint "a kormánynak foglalkoznia kell ezekkel az aggodalmakkal, és azon kell dolgoznia, hogy bizalmat ébresszen a külföldi alkatrész-beszállítókban, ösztönözve őket arra, hogy gyártóüzemeket hozzanak létre Indiában". A Xiaomi és az IT-minisztérium nem válaszolt a további tájékoztatásra és kommentálásra irányuló megkeresésekre.

Az indiai hatóságok tavaly azzal vádolták meg a Vivo Communication kínai okostelefon-vállalatot, hogy megsértett bizonyos vízumszabályokat, és azt állították, hogy 13 milliárd dollárt vitt ki Indiából. India több mint 600 millió dollárnyi Xiaomi vagyont befagyasztott, mert a cég állítólag jogdíjfizetésnek minősítve átutalásokat eszközölt külföldi jogalanyoknak. Mindkét kínai vállalat tagad. A Xiaomi és a Vivo hatósági ellenőrzésén kívül India 2020 óta több mint 300 kínai alkalmazást tiltott be, köztük a TikTok-ot, és leállította a tervezett projekteket, például a BYD és a Great Wall Motor kínai autógyártók beruházásait.

A kínai elektronikai cégek vezetői küzdenek azért, hogy vízumot kapjanak az Indiába való beutazáshoz, és vállalataik továbbra is csak lassan kapnak beruházási engedélyeket Újdelhi szigorú ellenőrzése miatt. A levélben a Xiaomi az indiai importvámok további csökkentése mellett is érvelt, közvetlenül azután, hogy India január 31-én már csökkentette az akkumulátorok burkolataira és a telefonok kamera objektívjeire kivetett importadót. A levél szerint a Xiaomi azt is kéri Indiától, hogy csökkentse az akkumulátorokban, USB-kábelekben és telefontokokban használt alkatrészek importvámját. Az importvámok csökkentése "növelhetné India versenyképességét a költségek tekintetében" - írja a Xiaomi a levélben -, de az alkatrészgyártók Indiában való letelepedéséhez nagyobb ösztönzőkre lenne szükség.

Januárban India vezető iparpolitikai bürokratája, Rajesh Kumar Singh jelezte, hogy India enyhíthet a kínai befektetések fokozott ellenőrzésén, ha a két ország határa békés marad.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások