Starlinket használnak az oroszok, Musk tagad

Starlinket használnak az oroszok, Musk tagad

2024. február 12. 18:20, Hétfő
Az orosz erők Musk Starlinkjét használják az ukrajnai frontvonalon - az ukrán GUR katonai hírszerző egység azt követően adott ki közleményt, hogy az elmúlt napokban orosz erők többször is a Starlink jellegzetes, négyzet alakú termináljait használták.

Az orosz erők Starlink-terminálokat használnak az ukrajnai frontvonalon az ukrán hadsereg szerint, közlésük szerint "rendszeres" Elon Musk műholdas internetszolgáltatásának igénybe vétele a moszkvai csapatok által. Az ukrán GUR katonai hírszerző egység a Telegramon közölte, hogy rádiólehallgatásokkal megerősítették a Starlink terminálok használatát a kelet-ukrajnai megszállt Donyeck régióban tevékenykedő orosz egységek által. "Feljegyzett esetek vannak arról, hogy az orosz megszállók használják ezeket az eszközöket" - mondta Andrij Juszov, a GUR egyik tisztje az RBC-Ukrajina hírügynökségnek. "Ez kezd rendszerszintűvé válni".

A GUR azt követően tette meg állítását, hogy az elmúlt napokban több jelentés is érkezett arról, hogy az orosz erők Starlink eszközöket használnak, beleértve a Defense One hírportál által jelentett észlelést, amely szerint a cég jellegzetes, négyzet alakú vevőkészülékeit orosz állások közelében látták. Az egyik orosz önkéntes csoport a közösségi médiában hencegett az eszközökkel, amelyeket állítása szerint az orosz erők számára vásárolt. A SpaceX - amely a Starlink tulajdonosa - cáfolta, hogy berendezéseket adott volna el az orosz kormánynak vagy a hadseregnek. Az X-en közzétett bejegyzésében Musk, a vállalat vezérigazgatója azt írta: "Számos hamis hírben azt állítják, hogy a SpaceX Starlink terminálokat ad el Oroszországnak. Ez kategorikusan hamis. Legjobb tudomásunk szerint sem közvetlenül, sem közvetve nem adtak el Starlinket Oroszországnak."


Az ukrán média arról számolt be, hogy az orosz erők a terminálokat dubaji közvetítőkön keresztül szerezhették be. Erre reagálva a SpaceX az X-en közölte: "A Starlink nem működik Dubajban. A Starlinket nem lehet Dubajban megvásárolni, és a SpaceX sem szállít oda. Továbbá a Starlink nem engedélyezte harmadik fél közvetítőknek, viszonteladóknak vagy bármilyen forgalmazóknak, hogy Starlinket értékesítsenek Dubajban. Ha a SpaceX tudomást szerez arról, hogy egy Starlink terminált egy szankcionált vagy nem engedélyezett fél használ, kivizsgáljuk az állítást, és amennyiben beigazolódik, intézkedéseket teszünk a terminál deaktiválása érdekében."

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy a Starlink "nincs Oroszországban tanúsítva, ezért nem lehet és hivatalosan nem is szállítanak ide. Semmilyen módon nem használható" - írja az Interfax orosz hírügynökség. "Valószínűleg nem kellene belemennünk a kijevi rezsim és az üzletember Musk közötti vitába" - mondta Peszkov.


Musk több ezer Starlink-terminált biztosított Ukrajnának, hogy segítsen az országnak az orosz csapatok 2022 februári teljes körű inváziója után nem sokkal visszaverni a támadókat, nagysebességű internet formájában értékes technológiai előnyt biztosítva a kijevi erőknek a kommunikációhoz, a célzáshoz és a harctéri irányítási szoftverekhez. Kijev dicsérete az üzletember felé azonban dühbe fordult, amikor Musk elkezdte korlátozni a Starlink működését Ukrajna azon területein, amelyeket az orosz erők 2014 óta elfoglaltak, beleértve a Krímet is. Ez azért történt, mert Ukrajna azt akarta, hogy hadereje képes legyen használni a rendszert országuk orosz ellenőrzés alatt álló területein is. Walter Isaacson tavaly ősszel megjelent Musk-életrajzában részletesen leírta, hogy a mágnás nem engedte, hogy az ukrán erők a Starlinket használják a Szevasztopolban lévő orosz hajók elleni dróncsapáshoz. Musk azt mondta, attól tartott, hogy ez nukleáris választ válthat ki Moszkva részéről.

Kijev mostani panasza szerint az oroszok is használják a rendszert a vitatott területeken, de az úgynevezett "geofencing" bevezetése, hogy megakadályozzák a Starlink oroszországi használatát a frontvonalon, a két fél állásainak közelsége miatt az ukrán hadsereg eszközeit is érintheti. A technológia orosz erők általi használata egy újabb példa arra, hogy a moszkvai erők az ukrán újításokra válaszul kiigazítják taktikájukat, ahogyan azt az olcsó, kereskedelmi forgalomban kapható versenyző drónok tömeges használatával is tették.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások