Nukleáris háborútól tartva Musk kikapcsolta a Starlinket a Krím-félszigeten

Nukleáris háborútól tartva Musk kikapcsolta a Starlinket a Krím-félszigeten

2023. szeptember 8. 13:43, Péntek
Ezzel a bombasztikus állítással reklámozza új, Muskról készült életrajzi könyvét Walter Isaacson újságíró, de ezt azért érdemes szkepticizmussal fogadni. Tény, hogy Elon Musk a SpaceX-nek köszönhetően kiemelkedő szerepet játszik a geopolitikában, és ahogy a konfliktus elhúzódik, egyre nyugtalanabbá válik ezzel a szereppel kapcsolatban.

A milliárdos mágnásról szóló életrajzi írásban az szerepel, hogy Elon Musk személyesen, titokban utasította a Starlink alkalmazottait, hogy állítsák le a műholdas szélessávú szolgáltatást a krími partok közelében, meghiúsítva ezzel egy Oroszország elleni nagyszabású támadó hadműveletet. Walter Isaacson figyelemfelkeltő részleteket osztott meg hamarosan megjelenő, Elon Musk című kötetéből a médiával, és az egyik szerint 2022-ben Ukrajna támadást tervezett a Krím közelében lévő orosz hadihajók ellen. Ám amikor az ukrán robbanóanyaggal megrakott tengeralattjáró drónok megközelítették az orosz hadihajókat, "elvesztették a kapcsolatot, és ártalmatlanul partra mosódtak" - állítja a könyv. A SpaceX vezérigazgatója, Musk volt az oka a jelkimaradásnak: Isaacson könyve szerint azért vágta el a drónok által használt Starlink-kapcsolatot, mert attól tartott, hogy egy "mini-Pearl Harbor" fog bekövetkezni. Korábbi, orosz tisztviselőkkel folytatott beszélgetések arról győzték meg Muskot, hogy a Kreml egy ilyen ukrán támadást nukleáris fegyverekkel torolna meg - állítja az életrajzíró. Az incidens állítólag oda vezetett, hogy Musk elutasította az ukránok további Starlink-rendszerekre vonatkozó kéréseit.

Nem világos, honnan tudja mindezt Isaacson, bár talán a könyv megjelenése után ez kiderül. Az sem tiszta, hogy Isaacson hogyan erősítette meg, hogy a drónoknak internetre volt szükségük, vagy honnan tudja, hogy partra mosódtak a drónok. Lehetséges, hogy Isaacsonnak vannak ottani forrásai, de ezek figyelemre méltóan megdöbbentő állítások. Musk tagadja, hogy a Starlink akkoriban aktív volt abban a régióban. "A SpaceX nem deaktivált semmit" - közölte ma az X-en. "Volt egy sürgősségi kérés a kormányzati hatóságoktól, hogy aktiváljuk a Starlinket egészen Szevasztopolig" - folytatta, anélkül, hogy megmondta volna, melyik kormány kérte. "Ha beleegyeztem volna a kérésükbe, akkor a SpaceX kifejezetten bűnrészes lenne egy súlyos háborús cselekményben és konfliktus eszkalációjában".


No de vissza a könyvhöz. "Ki vagyok én ebben a háborúban?" - kérdezi ebben Musk Isaacsontól. "A Starlinket nem arra szánták, hogy háborúkban vegyen részt. Azért jött létre, hogy az emberek Netflixet nézhessenek és lazíthassanak, hogy online oktatásban vehessenek részt, jó és békés dolgokat csináljanak, nem pedig dróncsapásokat." Mykhailo Fedorov, Ukrajna miniszterelnök-helyettese állítólag SMS-t írt Musknak, és könyörgött neki, hogy állítsa vissza a kapcsolatot. "Csak azt akarom, hogy te - az a személy, aki megváltoztatja a világot a technológián keresztül - tudd ezt" - mondta Fedorov Musknak Isaacson beszámolója szerint. Musk azonban nem örült annak, hogy 2022 októberétől kezdve 80 millió dollárt veszített azzal, hogy ingyen biztosította az internetkapcsolatot Ukrajnában és azzal fenyegetőzött, hogy leállítja az ország ingyenes Starlink-berendezésekkel és szélessávú kapcsolattal való ellátását. (Az USA kormánya is vásárolt néhány berendezést a Starlink-től, hogy ezeken a szállításokon felül Ukrajnába küldje azokat.)

Októberben a vállalat közölte az amerikai kormánnyal, hogy nem folytatja az ingyenes szolgáltatást, de miután a történet nyilvánosságra került, Musk jellegzetes módon egy tweetben közölte, hogy meggondolta magát: "A pokolba vele. Annak ellenére, hogy a Starlink még mindig veszteséges és más cégek milliárdokat kapnak az adófizetők dollárjaiból, mi továbbra is ingyen finanszírozzuk Ukrajna kormányát". Isaacson ezt a kirohanást is tárgyalja a készülő életrajzában, és beszámol arról, hogy Shotwell nem volt túlságosan boldog Musk meggondolatlan viselkedésétől. "A Pentagon egy 145 millió dolláros csekket tartott kéznél, szó szerint" - idézi Isaacson Shotwell szavait. "Aztán Elon beadta a derekát a Twitteren". A SpaceX azóta jelentős szerződéseket kötött a Pentagonnal, hogy Starlink rendszereket küldjön Ukrajnába.


A jövő héten megjelenő könyv állítása hasonló a SpaceX vezérigazgatója, Gwynne Shotwell februári nyilatkozatához, miszerint Ukrajna "olyan módon használta ki a Starlinket, amely nem volt szándékos és nem volt része semmilyen megállapodásnak". Shotwell nem részletezte, hogy mik voltak ez az elfogadhatatlan felhasználás, de valószínűleg arra utalt, hogy Ukrajna a műholdas szélessávú szolgáltatást drónok távvezérlésére használta. Ez összhangban van Isaacson legújabb könyvében szereplő beszámolójával.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások