A Reddit elkezdte árulni a fórumának tartalmát

A Reddit elkezdte árulni a fórumának tartalmát

2024. február 19. 09:26, Hétfő
A Reddit olyan szerződést kötött, amely lehetővé teszi egy mesterséges intelligenciával foglalkozó cég számára, hogy modelljeit a közösségi médiaplatform tartalmain képezze.

A márciusi tőzsdei bevezetést tervező cég azt mondta a leendő befektetőknek, hogy az év elején írta alá az éves szinten 60 millió dollárt érő szerződést. Az MI-üzlet részletei változhatnak, ahogy folytatódnak a tárgyalások a Reddit parkettra lépéséről. A tartalomlicenc-üzlet egy olyan időszakban jön létre, amikor az MI iránti érdeklődés minden idők legmagasabb szintjén van. A megállapodás - amelyet egy "meg nem nevezett nagy MI-vállalattal" írtak alá - mintául szolgálhat a jövőbeni hasonló jellegű szerződésekhez - jelentette a Bloomberg.

A közelmúltig a legtöbb mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat engedélykérés nélkül képezte az adatait a webes tartalmakon. Ez azonban jogilag megkérdőjelezhetőnek bizonyult, ami arra késztette a cégeket, hogy megpróbáljanak szilárdabb alapokon nyugvó adatokhoz jutni. Nem ismert, hogy a Reddit melyik céggel kötött üzletet, de ez jóval több, mint az OpenAI által a hírek szerint a hírkiadóknak az adataikért évente 5 millió dolláros ajánlat. Az Apple is többéves megállapodásokat akar kötni a nagy hírszolgáltató cégekkel, amelyek "legalább 50 millió dollárt" érhetnek.

A hír előzménye egy októberi sztori, miszerint a Reddit azzal fenyegetőzött, hogy kitiltja a Google és a Bing kereső robotjait, ha nem tud képzési adatmegállapodást kötni a mesterséges intelligenciával foglalkozó cégekkel. Ez akár igaz ez, akár nem, a Reddit már korábban is megmutatta, hogy hajlandó keményen játszani. Tavaly sikeresen kivédte története legnagyobb tiltakozását, miután a harmadik felek API-hozzáférésének árazását érintő változtatások miatt a legnépszerűbb Reddit-fórumok moderátorai lezárták a topikjaikat.

A Reddit tőzsdei bevezetése már több mint három éve készül, és a Pinterest 2019-es debütálása óta az első bevezetés lenne egy nagy közösségi médiavállalat számára. A San Franciscó-i székhelyű vállalatot egy 2021-es finanszírozási körben mintegy 10 milliárd dollárra értékelték. A Reddit éves szinten 20 százalékkal növelte bevételét 2023 végére, de még így is 200 millió dollárral maradt el a két évvel korábban kitűzött 1 milliárd dolláros céltól.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások