7,4-es erősségű földrengés Tajvanon, a TSMC leállította a chipgyártást

7,4-es erősségű földrengés Tajvanon, a TSMC leállította a chipgyártást

2024. április 3. 19:32, Szerda
A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. közleményt adott ki, miszerint szünetelteti chipgyártási műveletei t a Tajvant sújtó 7,4-es erősségű földrengést követően. A TSMC gyártja a csúcskategóriás chipeket az Apple, az Nvidia, az AMD és mások számára.

A TSMC közölte, hogy a dolgozókat a földrengésbiztonsági protokollok részeként evakuálták. A vállalat jelenleg még vizsgálja a működésre gyakorolt hatásokat, de várhatóan nemsokára újraindítják a termelést. A rengés epicentruma a sziget keleti partján volt, és szökőárriasztást váltott ki Japánban, Kínában és a Fülöp-szigeteken. A rengést több mint 200 utórengés hosszú sorozata követte, köztük egy 6,5-es erősségű utórengés. Ez a legerősebb földrengés, amely Tajvant érintette az 1999-es 7,7-es erősségű Jiji földrengés óta. Jelenlegi ismeretek szerint legalább kilenc ember meghalt, és 1011 sérültről érkezett jelentés.

A rengés miatt a United Microelectronics Corp. is szüneteltette a gyártást, amely az AMD, a Qualcomm, a MediaTek, a Realtek, a Rockchip és más, az okostelefonok, a vezeték nélküli kommunikáció és az autók területén jelentős szerepet betöltő vállalatok számára gyárt chipeket. Mind a TSMC, mind az UMC gyárai többnyire a sziget északi és nyugati partvidékén vannak, ami csökkenti a komolyabb zavarok esélyét. Elemzők azonban rámutattak, hogy a csúcskategóriás chipgyártás "több hétig tartó vákuumban zajló folyamat, amely zökkenőmentes 24/7-es működést" igényel, ami potenciálisan felerősítheti még a kisebb gyártási zavarok hatását is.


A TSMC felelős a csúcskategóriás chipgyártás túlnyomó többségéért, és lényegében minden egyes jelenlegi generációs CPU, GPU és SoC gyártásában részt vesz az Nvidia, az Apple és az AMD számára. Az Intel az Arc GPU-kat és a legújabb Meteor Lake CPU-k jelentős részeit a TSMC-nél gyártja, még akkor is, ha eközben azon dolgoznak, hogy rávegyenek chiptervezőket a saját gyáraik használatára. A TSMC-nél bekövetkező zavarok a PC-k és munkaállomások, az okostelefonok és a mesterséges intelligencia szerverek minden területét érinthetik, nem is beszélve az alacsonyabb kategóriájú, kevésbé fényűző processzorokat és mikrokontrollereket használó intelligens kütyük univerzumáról.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások