Ingyenes Linux mainframe-elérést biztosít az IBM

Ingyenes Linux mainframe-elérést biztosít az IBM

2001. május 24. 09:28, Csütörtök
[ZDNET] A legfrissebb hírek szerint az IBM Corp. egy nagyteljesítményű mainframe számítógépet kíván a Linux támogatóinak rendelkezésére bocsájtani, méghozzá teljesen ingyen.

Az IBM a hét végefelé fogja hivatalosan is bejelenteni a hírt, miszerint a társaság nagygépes rendszereinek (mainframe) egyikét, egy zSeries, 10 processzoros modellt a Linux-támogatók, illetve az operációs rendszerrel szimpatizálók rendelkezésére kíván bocsájtani az interneten keresztül. A nagygépes rendszer bárki számára ingyen rendelkezésre fog állni, aki érdeklődik a Linux operációs rendszer alatti munkával kapcsolatban.


IBM zSeries
Az IBM nagygépes rendszere úgy lett konfigurálva, hogy virtuális szervereket biztosítson az egyes felhasználóknak, lehetővé téve számukra, hogy bejelentkezzenek és megismerkedjenek a Linux-környezet rejtelmeivel, valamint hatékony Linux megoldásokat teszteljenek. Az IBM mainframe erőforrásai fel lesznek osztva a nagyszámú felhasználó között, és a rendszer egyszerre mintegy 1000 felhasználóig megfelelő számítási teljesítményt és háttértárat tud majd nyújtani, közölték az IBM illetékesei. Egyszerre maximum 1000 felhasználó tud megfelelő hatékonysággal dolgozni a nagygépen, de a cég weboldalán keresztül feljegyzett jelentkezők száma végtelenül sok lehet, az IBM nem állított korlátokat. Az IBM nagyszámítógép 10 processzora mellett 2,1 TeraByte tárolókapacitással rendelkezik.

"Számos ember van, aki szeretne hozzáférni egy nagygépes rendszerhez, de erre nincs módja" - mondta Joann Duguid, az IBM zSeries termékcsaládjának Linux operációs rendszerrel foglalkozó marketingigazgatója. "Amit el szeretnénk érni, az a jelenleginél több fejlesztőmunka a Linux környezetben." Az elemzők szerint a megosztott nagygépek alkalmazása általánosan elterjedt az egyetemeken, de az IBM-hez hasonló társaság ezidáig még nem nyújtott ilyen lehetőséget, különösképpen nem ingyen. "Mindig azt gondoltuk mindenki, aki hallott már a Linuxról ki is próbálta, de ez nem igaz" - mondta Bill Claybrook, a Linux fejlesztésekkel foglalkozó Aberdeen Group kutatási igazgatója. "Ez egy jó lehetőség azok számára, akik ezidáig még nem próbálták ki a Linuxot." Claybrook, aki korábban Unix programokat írt, már fel is jegyeztette magát a rendszerbe, sőt ki is próbálta azt. Az IBM reményei szerint sokan mások is hasonlóan cselekednek majd.

Az IBM az utóbbi időben jelentős összegeket fordít a Linux népszerűsítésére. A társaság vezérigazgatója, Lou Gerstner szerint az IBM az éven 1 milliárd dollárt költ a Linux támogatására. Az IBM nem is tagadja azonban a tényt, hogy a társaság mostani lépése az IBM nagygépes rendszereket is népszerűsíti. A jelentkezési weboldal elérhető itt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások