Az Intel nem kér a VIA, nVidia chipkészletekből

Az Intel nem kér a VIA, nVidia chipkészletekből

2001. június 8. 19:24, Péntek
Annak ellenére, hogy mind a VIA Technologies, mind az nVidia Corporation cégek szeretnének chipkészleteket gyártani az Intel Pentium 4-es processzorához, a chipóriás inkább marad jelenlegi partnereinél.

Anand Chandrasekher, az Intel ügyvezető igazgatója elutasítja azokat a híreszteléseket, amelyekben a VIA azt állítja, a Pentium 4 nagyobb teljesítményre képes a cég saját chipkészleteivel, mint az Intel 850-es chipsetjével. Az Intel-vezető azt is leszögezte, a VIA-nak nincsen joga Pentium 4 chipkészletet kiadni. "Nincsen P4 chipset-licenszük, az általuk híresztelt teljesítményadatok pedig egész egyszerűen hamisak" - mondta Chandrasekher a CNET News.com-nak.

A hétfőn bemutatott nVidia nForce chipkészletről Chandrasekher fontosnak tartotta elmondani, hogy az Intel szerint az efféle nagyteljesítményű, ugyanakkor integrált grafikus megoldást tartalmazó chipkészletekre nincsen szükségük a felhasználóknak. Az nForce jelenleg csak az Intel-rivális AMD processzoraihoz használható, de az nVidia kifejezte azon szándékát, miszerint az Intel processzorokat is támogatni szeretné.

"Jó termékről van szó? Igen" - mondta Chandrasekher. "Igénylik az efféle termékeket a felhasználók? Nem hiszem." Chandrasekher szerint az Intel a 815-ös chipset tavalyi esetéből megtanulta, hogy az integrált grafikus megoldásokat nem szabad ráerőltetni az átlagfelhasználókra.

Az Intel-vezető elmondta azt is, hogy szerinte a PC-ipar a gazdaság általános visszaesése miatt került mélypontra, és nem kell hosszútávon csökkenő növekedésre számítani. Chandrasekher a televíziót és a mobiltelefont hozta fel példaképp. Mindkét eszköz széleskörben elterjedt, mégsem esett vissza jelentősen keresletük. "Azt hiszem, az elemzők a PC-ipar jövőjét illetően tévednek." A vezető hozzátette, hogy bár a tajvani alaplapgyártók eladásai visszaestek, a társaságok nem elégedetlenek. "A hangulat eléggé optimist."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások