Intel: romló gazdasági mutatók

Intel: romló gazdasági mutatók

2001. július 19. 08:14, Csütörtök
[ZDNET] Az Intel tegnap közétette a legfrissebb gazdasági mutatóit, melyek valljuk be, elég gyászosak, bár ez a szakértőket egyáltalán nem lepte meg, hiszen a gazdasági előrejelzésekből már korábban is sejteni lehetett, hogy a PC-s iparban már huzamosabb ideje tapasztalható gazdasági hullámvölgy az Intel esetében is megteszi majd káros hatásait.

Az Intel által nyilvánosságra hozott közleményből kiderül, hogy a cég az idei év második negyedévében 854 millió dolláros nettó jövedelemre tett szert, ami részvényenként 12 centet jelent. Ezek a gazdasági adatok az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest nem kevesebb mint 76 százalékos visszaesést jelentenek, de még az idei év első negyedéves adataihoz képest is több mint 22 százalékos visszaesésről beszélhetünk. Az Intel az elmúlt negyedévben 6,3 milliárd dolláros bevételre tett szert, ami az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest 22 százalékos, az előző negyedévihez képest pedig 5 százalékos visszaesést jelent.

Az Intel vezetői a nagyon kedvezőtlen gazdasági mutatókat azzal magyarázták, hogy a cég az elmúlt időszakban egyre kevesebb kommunikációs chipet és flashmemóriát tudott eladni, vagyis olyan alkatrészeket, melyeket elsősorban a kéziszámítógépekben és a mobiltelefonokban használnak. Craig Barrett, az Intel elnök-vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az előbb említett termékekkel szemben a cég mikroprocesszor részlegére egy rossz szava sem lehet, ugyanis ebben a piaci szegmensben az Intel még a vártnál is jobban teljesített.

Szakértők szerint az Intel az idei év második negyedévében lényegében két lehetséges lépés közül választhatott: kevesebb processzort ad el magasabb darabáron, vagy pedig több processzort ad el, de lényegesen olcsóbban. Mint az köztudott, az Intel az utóbbi megoldást választotta, és április végén jelentős mértékben csökkentette a Pentium 4-es processzorok árát, melynek meg is lett a hatása. Az Intel ebben az időszakban több processzort és chipsetet adott el, mint az idei év kezdetén, azonban a jelentős árcsökkentések miatt a cég nyeresége visszaesett. Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, a legtöbb szakértő azon a véleményen van, hogy mind az Intel, mind a legnagyobb konkurens, az AMD egy időre bizonyosan felfüggeszti majd az árháborút, ugyanis a rendkívül kis árrések mindkét cég gyomrát megfeküdték.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások