A Gartner óva int az AMD processzoroktól

A Gartner óva int az AMD processzoroktól

2002. szeptember 9. 13:37, Hétfő
A Garnter Group piackutató cég szerint még akkor sem szabad megvásárolni a HP AMD Athlon XP processzorral szerelt üzleti PC-it, ha az elsődleges szempont az alacsony ár.

A társaság, amely (nem) meglepő módon fizető ügyfelei között tudja az AMD-rivális Intelt, óva inti a társaságokat attól, hogy AMD processzorra épülő üzleti PC-ket vásároljanak.

Mint ismeretes, a Hewlett-Packard (HP) a közelmúltban egy AMD Athlon XP processzorra épülő üzleti PC-t adott ki Compaq D315 néven. A Gartner szerint a rendszer azokat a kis- és közepes méretű vállalatokat, valamint oktatási intézményeket és kormányhivatalokat célozza, amelyek kizárólag az ár alapján döntenek arról, hogy melyik számítógépet vásárolják meg.

"Az olcsó rendszerek üzembe helyezési, menedzselési költsége könnyen felemésztheti azt a pénzt, amit a számítógép alacsony árán meg lehet takarítani. Éppen ezért az AMD-alapú rendszer alkalmazásával sem lehet olcsóbban kijönni, mint egy Intel megoldás esetén" - állítja a Gartner. "Igaz, ahol nagyobb teljesítményre van szükség, az Athlon-alapú rendszer jobb ár/teljesítmény arányt tud elérni, és mivel az AMD agresszíven próbál bejutni a piacra, ezek a gépek meglehetősen olcsók."

"A HP ezért elsősorban azoknak a kisebb vállalatoknak szánja a rendszert, akik egyébként olcsó white-box (fehér doboz, noname) PC-t vásárolnának, vagy nagyobb teljesítményre vágynak alacsonyabb áron."

"A nagyvállalatok egyelőre inkább kerüljék el a Compaq D315-öt. Azok a kis- és középvállalkozások, akik egyébként noname PC-t vásárolnának, fontolóra vehetik, mint alternatívát."

A Gartner írása megtekinthető itt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások