Génmanipulált élelmiszerek, avagy az emberi tengerimalac esete

Génmanipulált élelmiszerek, avagy az emberi tengerimalac esete

2003. július 22. 21:35, Kedd
A létező genetikailag módosított termények és ételek "nagyon alacsony" kockázatot jelentenek az emberi egészségre, állapítja meg egy brit jelentés. A több mint 600 tudományos írást áttekintő független elemzést a brit kormány megbízásából készítették el és segít a döntésben, hogy véget vessenek-e az idén lejáró, hároméves GM terményekre kirótt moratóriumnak.

A hétfőn közzétett jelentés beismeri a tudományos ismeretekben tátongó hézagokat és kiemeli azokat a kritikus területeket, melyek további kutatásokat igényelnek. Ide tartoznak a GM termények lehetséges allergiás hatásai, a talaj ökológiájára és a termőföld megújulására gyakorolt hatása, és a GM termények génjeinek a hagyományos génekbe való bármilyen "szökésének" következményei.

"A GM nem egy homogén technika, melynek biztonságára a tudósok mérget vehetnének" - mondta David King, a kormány vezető tudományos tanácsadója, a jelentést kiadó testület elnöke. "A GM technika alkalmazásait lépésről lépésre át kell gondolni." A jelentés azt is hangsúlyozza, hogy a meglévő bizonytalanságok nem tarthatják vissza a tudomány haladását. "Nem tudhatunk mindent, és ha az ismeretekben jelentkező hiányosságok megbénítanak minket, akkor soha semmi újat nem érünk el", olvasható az írásban.

A Greenpeace vezető tudósa, Doug Parr azonban megtámadta a jelentést. "Ez a bizottság egy kalap alá vehető a GM zászlólengetőkkel, azonban az úgynevezett felfedezéseik a közelében sem járnak a kockázatok igazolásához. A jelentés egyértelművé teszi, hogy hatalmas bizonytalanságokkal rendelkező területek vannak a technikában" - nyilatkozott Parr.

"Az embereket világszerte hatékonyan használták a GM ételek biztonságának teszteléséhez, ahogy az a kormány tudományos elemzéséből is kitűnik" - mondta Sue Meyer, a brit GeneWatch igazgatója. "Azonban nincsenek tervek, hogy kedvezőtlen bizonyítékokat gyűjtsenek az emberi tengerimalacoktól."

Sok tudós azonban "jól kiegyensúlyozottként" üdvözölte a jelentés következtetéseit. "Nem általánosíthatunk a GM termények esetében - a kockázatok és előnyök a beléjük adagolt géneken múlnak" - magyarázta Mark Tester, a Cambridge Egyetem biológusa. "Ez teljesen logikus állásfoglalás és megnyugtató látni, hogy a tudományos elemzés ezt ilyen tisztán leszögezi, méghozzá a GM mellett és ellen érvelő tudósok kiváló csoportjának felhatalmazásával."

A jelentés 17 érintett területet vizsgált. A következtetések között az alábbiak olvashatók:
Az elmúlt hét évben nem volt a GM ételeknek "ellenőrizhető, kellemetlen toxikus vagy élelmezésileg káros hatása" a globális emberi vagy állatállomány részéről történő fogyasztása eredményeként. A GM termények jelenlegi generációja esetében a legfontosabb kérdés a termőföldekre és a vadvilágra mért hatás nagysága. A bizottság a brit farmokon végzett kísérletek eredményét várja, jelenleg úgy vélik a GM növények "nagyon valószínűtlen hogy ellepjék a termőföldeket, vagy problémás növényekké váljanak". Nincs bizonyíték génátvitelre az ember által elfogyasztott GM ételek és a belekben lévő baktériumok között. A gén áramlás a GM növények és a talaj baktériumai között "elméletileg lehetséges, azonban rendkívül valószínűtlen és példa nélkül álló".

A jelentés mindenesetre figyelmeztet, kiemeli, hogy a bizonyítékok hiánya a károkozásra nem jelenti a károkozás hiányát. "A lámpa nem zöld, de nem is piros. Egyeseknek túl lassan vált, másoknak túl gyorsan" - mondta Michael Reiss, a bizottság egyik tagja.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások