A randiguru

A randiguru

2005. március 23. 15:55, Szerda
Komédia, romantika, sztárok, sírás, nevetés - mi kell még? Hollywood legújabb romantikus vígjátéka mindezekkel nem fukarkodik. Az eredmény pedig már látható a mozikban.

A filmről valószínűleg minden mozibajáró hallott már, hiszen az utóbbi hónapokban nem fukarkodtak az előzetes vetítésével - majd minden előadás előtt láthatta mindenki, hogyan próbál kerítőnőt játszani Will Smith. A trailer láttán viszont sokakban kialakulhatott az érzés, hogy vajon miért érdemes megnézni a filmet, hiszen aki járatos valamennyire a témában, az ezalatt a két perc alatt simán felépíthette magában a sztori vázát és annak cseppet sem meglepő fordulatait.

A randiguru története Alex Hitchinsről, vagyis Hitchről (Will Smith) szól, aki férfitársait látja el a nők felcsípésének és bimbózó kapcsolat hosszú távra való konzerválásának trükkjeivel. A dolog jól is megy egy ideig, amíg (mondjuk egyszerre, gyerekek!) ő is bele nem bonyolódik egy kapcsolatba. És ha már belebonyolódik, akkor leszűrve a saját bőrén tapasztaltakat rájön, hogy nem is olyan könnyű a tanítványai dolga. A helyzetet súlyosbítandó, szegény Hitchnek még egyik "hódítani akarok, de nem merek" hozzáállású tanítványával is meg kell küzdenie.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A film rendezését Andy Tennant jegyzi, aki akárcsak a Reese Weatherspoon nevével fémjelzett Mindenütt nő (Sweet Home Alabama) esetében itt is biztosra ment, a romantikus vígjátékok alapreceptjén nem mert változtatni. Az író Kevin Bisch pedig nyilván úgy érezhette, hogy egy romantikus komédiának kevés a forgatókönyve, így egy harmadik karakter beírásával nagyon helyesen feldobta a sztorit, ami így kvázi végig két szálon folyik, persze csak azért, hogy a szálak a végén összefussanak. Bár sajnos a film végét borzasztóan elbaltázta az író, kész szenvedés ami lejön a vászonról, még ez sem csorbít a szkript finom humorral átitatott összhatásán.

A főszereplő Will Smith bedobja mindazt, ami őt hollywoodi szupersztárrá, a filmeket egyedül elvivő színésszé teszi: laza, sármos, humoros és persze, megint csak laza. Szerencséjére azonban a komédiázás fontos feladatának nagy részét leveszi a válláról a randiguru tanítványát szenzációsan alakító Kevin James, akit a hazai közönség főként az Amerikában ma is nagy sikerrel futó Férjek gyöngye c. sorozatból ismerhet. A női vonal már kevésbé erős a filmben, ellenben minden határon túlmenően politikailag korrekt, hiszen a fehér és afro-amerikai szereplők mellé egy latin bombázó jut nekünk, mégpedig a Halálos iramban c. örökérvényűből megismert Eva Mendes személyében.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A film egyetlen hibája, hogy még annak is, aki nem látta az előzetest, már az ötödik percben nyilvánvalóvá válik a két órára elnyújtott történet minden egyes mozzanata, minden egyes csavarja, minden egy dramaturgia csúcspontja. Ha van klisék tömkelegével dolgozó film, akkor a Randiguru az.

Felmerülhet viszont a kérdés, hogy feltétlenül rossz film-e az, amely szinte csak klisékkel dolgozik. A válasz részemről nem. Ha egy film jól használja fel ezeket a paneleket, akkor még jó is kisülhet a dologból - mind például a Randiguru esetében is, ami tökéletesen teljesíti küldetését. Egy szerethető, romantikával átitatott, kellemesen szórakoztató filmről van szó, melynek három főszereplőjéből kettő kedvelhető is - az pedig talán csak nememből adódik, hogy a női főszereplőt már kevésbé zártam a szívembe. Mindennek eredményeképpen romantikus filmben rég vártam ennyire, hogy hátha nem happy end lesz a vége.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Szóval, bár a film nem több egy kellemes limonádénál, a Randiguru összességében véleményem szerint az idei év eddigi legjobb kommersz vígjátéka, melyben szerencsére sokkal kevesebb a pisi-kaki és a "melléülök a széknek" típusú komponens, mint az említett címre ugyancsak áhítozó Vejedre ütök c. opusnak.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése (Mérete 5 Mbyte, formátuma .wmv)

A randiguru (Hitch)
amerikai romantikus vígjáték, 115 perc, 2005

Rendező: Andy Tennant
Forgatókönyvíró: Kevin Bisch
Operatőr: Andrew Dunn
Jelmeztervező: Marlene Stewart
Zene: Alan Elliott, George Fenton
Látványtervező: Jane Musky
Vágó: Troy Takaki, Tracey Wadmore-Smith

Szereplők:
Will Smith (Alex 'Hitch' Hitchens)
Kevin James (Albert)
Eva Mendes (Sara)
Amber Valletta (Allegra Cole)
Michael Rapaport (Ben)
Julie Ann Emery (Casey)
Robinne Lee (Cressida)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások