Constantine - A démonvadász

Constantine - A démonvadász

2005. április 6. 12:44, Szerda
Bár igényesebb filmes körökben a mostanában oly divatos képregény-feldolgozás hovatovább szitokszóvá silányult - ezúttal ne engedjük magunkat befolyásolni. Nézzük meg a filmet és döntsünk mi.

A film alapját az Amerikában még most is futó Hellblazer című képregény adja, ami már 200 számon is túl van. Ez tekintve a 200 számot megért képregények minimális mennyiségét elismerésre méltó, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy nem a két nagy kiadó (Marvel és DC), hanem egy kisebb (Vertigo) gondozásában jelenik meg a könyv. (Az más kérdés, hogy a Vertigo a DC-hez tartozik.)

Mind a képregény, mind a film főszereplője John Constantine láncdohányos, a természetfölötti lényekkel napi vizuális kapcsolatban lévő, a megváltást hajszoló magánnyomozó. Egy egyszerű öngyilkossági ügy következményeképpen szokása szerint belekeveredik a Menny és a Pokol urainak elég kisstílű, de annál nagyobb szabású játszmájába, ráadásul megtudja azt is, hogy tüdőrákja már csak igen szabott időt engedélyez neki az árnyékvilágban.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A főszereplőt a betonarcú Keanu Reeves személyesíti meg, aki, ha jómájú akarnék lenni, azt is írhatnám, hogy tökéletesen személyesíti meg a mindig ugyanolyan arckifejezést vágó magányos hőst, bár az is lehet, hogy csak színészi képességei voltak kissé korlátozottak. A szerep vizuálisan persze jól áll neki, azt pedig a rendező vagy a sminkes hibájának rovom fel, hogy nem szóltak neki, hogy egy ilyen lepukkant karakternek sokkal jobban áll a párnapos borosta, mint a babapopsihoz konvergáló arcfelület.

A filmnoir beütésű környezet egész egyszerűen elképzelhetetlen femme fatale nélkül - itt Rachel Weisz alakítja az ikertestvére öngyilkossága után nyomozó végzet asszonyát. A futottak még kategóriában ott van még Shia LaBeouf is, aki egy az egyben lemásolja az Én, a robotbeli sidekick (vicces gyerek) szerepét - valamint feltűnik a Sátán szerepében a szemöldökamputáción keresztül esett kultszínész is, akit azonban nem neveznék a nevén, hisz igazi meglepetés a feltűnése.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ki merem jelenteni, hogy a Constantine - A démonvadász a jobban sikerült képregényadaptációk közé - Üssetek! :) - és a jó filmek táborába tartozik. Nem azt a brutálkommersz vonalat követi, amit a Spider-man, X-Men és társai művelnek, hanem egyszerre lavírozik a réteg- és a populáris műfaj határain, hasonlatosan a Hellboyhoz vagy a Tom Hanks-féle Kárhozat útjához - ezek mellett a pokoltematika alapján (de csakis az alapján!) még a Spawn - Az Ivadékhoz áll közel a Constantine.

Az elsőfilmes Francis Lawrence meglepően érdekes filmes tripet dobott össze nekünk, ami akciódús is, a látványban sem szűkölködik, de szerencsére egyik komponens használatát sem vitte túlzásba, és inkább a főhős belső vívódásaira és megváltás keresésére helyezte a hangsúlyt. A film messze nem hibátlan, olykor bizony ellaposodik, de ennek ellenére végig sikerül a néző érdeklődését fenntartani.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az egyetlen megválaszolatlan kérdés, hogy vajon ennek is következik-e a folytatása, illetve az, hogy vajon igaz-e a pletyka, miszerint az egész először egy félperces dohányzásellenes reklámként indult és csak utána terebélyesedett ki játékfilmmé. Akár igaz, akár nem - az biztos, hogy aki a leszokást tervezi, annak elég nagy segítséget jelent döntésében a Constantine, hiszen ember legyen a talpán, aki a film után még rá mer nézni a cigire.

Természetesen a kommersz képregények hívei se kámpicsorodjanak el, nyugodtan nézzék meg a filmet, hiszen valamivel el kell tölteni az Elektra április 14-i bemutatójáig eltelő időt. Jobb, ha tudják azt is, hogy mely dátumokra kell felkészülni teljes erővel a jövőben a comics-fanatikusoknak: 2005. április 28: Blueberry - a fejvadász, 2005 júniusában jön a Batman - A Kezdet és a Robert Rodriguez-féle, az USA-ban a hétvégén bemutatott Sin City, valamint 2005. augusztus 4-én itthon is bemutatják a nyár egyik legnagyobb költségvetésű nehézbombázóját, a Fantasztikus Négyest.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése (Mérete 6 Mbyte, formátuma .wmv)

Constantine - A démonvadász (Constantine)
amerikai akcióthriller, 121 perc, 2005

Rendező: Francis Lawrence
Író: Jamie Delano, Garth Ennis
Forgatókönyvíró: Kevin Brodbin, Frank A. Cappello
Operatőr: Philippe Rousselot
Jelmeztervező: Louise Frogley
Zene: Klaus Badelt, Brian Tyler, Billy Howerdel
Producer: Lorenzo DiBonaventura, Akiva Goldsman
Látványtervező: Naomi Shohan
Vágó: Wayne Wahrman

Keanu Reeves (John Constantine)
Rachel Weisz (Angela Dodson/Isabel Dodson)
Shia LaBeouf (Chas Chandler)
Djimon Hounsou (Midnite)
Max Baker (Beeman)
Gavin McGregor Rossdale (Balthazar)
Tilda Swinton (Gabriel)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások