Kényszerszünet Colin Farrell-lel

Kényszerszünet Colin Farrell-lel

2005. április 13. 11:12, Szerda
Bár a heti 5-6 hazai filmes bemutató között szép számmal akadnak nem közönségfilmek is, ezek sajnos nem kapnak kellő figyelmet, jóllehet arra méltóak lennének.

Vegyük például a Kényszerszünetet, mely azzal próbál az art-mozikból kitörni, hogy Colin Farrell személyében egy ír gyökerekkel rendelkező, kurrens hollywoodi sztárt szerepeltet a színészstáb élén. Persze nem ő az egyetlen ismertebb színész, hiszen a szereplők között ott van a Trainspottingból is ismert Kelly MacDonald, vagy a nagyközönség előtt főleg a Star Trek sorozatokból ismert Colm Meaney is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A történet a klasszikus "sok pici sztori a végén összeér" sémát vezeti elő. Az apró személyes drámák közé tartozik egy kisstílű bűnöző nagy lé megszerzésére irányuló próbálkozásai, egy fiatal pár szakítása, egy szexre éhes szingli kétségbeesett társkeresése, egy állásából elbocsátott buszsofőr kálváriája, valamint egy nem éppen simulékony modoráról ismert rendőrnyomozó és egy önmagát megvalósítani kívánó filmes útkeresése. Megannyi személyes tragédia, melyek olykor kereszteződnek, hogy a film végére egy csomópontban összefussanak. És persze mindez az idillikus ír kisvárosi környezetben, ami remekül megadja a film alaphangulatát.

A Kényszerszünet erőssége, hogy a szó szerint ütős kezdése nagyszerűen ragadja meg a néző figyelmét és nem is engedi el. 10-11 karakter csetlik-botlik előttünk - mind különböző célokkal, motivációkkal és mégis valahogy összeérnek útjaik. Bár a koncepció nyilván nem új, de az elsőfilmes John Crowley magabiztosan vezeti színészeit, és Mark O’Rowe színházi író forgatókönyve is remek partner az alkotói folyamatban.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A színészek hozzák az autentikus ír hangulatot és életérzést, ami óhatatlanul is átlengi a filmet - jó teljesítménye ellenére is csak Colin Farrell karakterét érheti apró kifogás, ugyanis az általa alakított Lehiff olyan, mintha Mark Renton (Trainspotting) édes testvére lenne.

Bár a film közel sem tökéletes, mégis vitathatatlanul üde színfolt a heti bemutatók körében. Igazából a széles témaspektrum miatt (szerelem, szakítás, vágyak, bűnözés, csalódás, kitörni vágyás) mindenki találhat magának szeretnivaló aspektust, amiért érdemes egyszer a kommersz mocsárból az életközeli filmek világába is ellátogatni - érdemes egy apró Kényszerszünetet tartani.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Azoknak pedig akik Colin Farrell rajongóknak tartják magukat kötelező program a film, hiszen amellett, hogy kedvencüket a szokatlan drogos bűnöző szerepben is megcsodálhatják, még énekelni is hallhatják őt, amint a film ütős, természetesen keményvonalasan ír muzsikájához (U2, Clannad, Ciaran Brennan) is hozzájárul.

Magyar nyelvű filmelőzetes, mérete 10 MB, formátuma mpeg
 • 1. jelenet
 • 2. jelenet
 • 3. jelenet

  Kényszerszünet (Intermission)
  feliratos ír-angol krimi, 105 perc, 2003

  Rendező: John Crowley
  Forgatókönyvíró: Mark O'Rowe
  Operatőr: Ryszard Lenczewski
  Jelmeztervező: Lorna Marie Mugan
  Zene: John Murphy
  Producer: Neil Jordan, Alan Moloney
  Látványtervező: Tom Conroy
  Vágó: Lucia Zucchetti

  Colin Farrell (Lehiff)
  Colm Meaney (Jerry Lynch)
  Cillian Murphy (John)
  Kelly Macdonald (Deirdre)
  Shirley Henderson (Sally)
  Brian F. O'Byrne (Mick)
  David Wilmot (Oscar)
  Barbara Bergin (Karen)
  Rory Keenan (Anthony)
  Michael McElhatton (Sam)
  Ger Ryan (Maura)


 • Listázás a fórumban