Sikkasztott pénzzel vesztegettek a Siemens alkalmazottai

Sikkasztott pénzzel vesztegettek a Siemens alkalmazottai

2006. november 17. 08:13, Péntek
Több mint hat hónapos titkos nyomozás után csapott le a német rendőrség a Siemens vezetéses távközlési üzletágának müncheni és erlangeni irodáira, valamint tíz volt és jelenlegi alkalmazottjának lakásaira.

Közülük tegnap ötöt letartóztattak, köztük az üzletág meg nem nevezett volt vezetőjét. Azzal gyanúsítják őket, hogy 20 millió eurót sikkasztottak, és az így szerzett összeget potenciális hazai és külföldi vásárlók megvesztegetésére fordították. Az anyavállalatot nem gyanúsítják semmivel, csak tanúként hallgatják ki vezetőit a nyomozásban.

Az ügyészek ki akarják deríteni, tudtak-e a dologról a távközlési üzletág vezetői, illetve, hogy valóban vesztegetésre vagy saját céljaikra sikkasztottak az alkalmazottak. A Süddeutsche Zeitung ezzel szemben azt állítja, hogy a nagyvállalat a világot átszövő titkos pénzügyi hálózatot hozott létre több tízmillió dollárnyi vesztegetési pénz elrejtésére és mozgatására, és az ügyészség azt is vizsgálja, hogy e hálózat svájci számláit használták-e magas rangú orosz személyiségek megvesztegetésére ottani szerződések elnyerése érdekében.

Nem ez az első eset, hogy vesztegetéssel gyanúsítják a Siemens valamelyik cégét. Márciusban az erőműüzletág két volt alkalmazottját azzal vádolták meg, hogy 1999-ben és 2002-ben 6 millió eurót ajánlottak fel, hogy megszerezzék olasz gáztársaságok megrendeléseit. Januárban az Egyesült Államok hatóságai emeltek vádat a Siemens orvosi- műszergyártó részlege ellen, mert egy ál-vegyesvállalat létrehozásával próbált egy 49 millió dolláros megállapodást létrehozni egy illinois-i kórházzal.

Tavaly egy ENSZ-bizottság vádolta meg azzal a céget, hogy három leányvállalata - több mint kétezer egyéb cég társaságában - 1,6 millió dollárnyi vesztegetési pénzt fizetett Szaddám Huszein iraki rezsimjének szállítási szerződések fejében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások