Bűnözők fellegvára az internet?

Bűnözők fellegvára az internet?

2006. november 28. 06:04, Kedd
Kevesen kérdőjelezik meg, hogy az internet alapvetően változtatta meg mindennapi életünket. Arról azonban, hogy ez a változás milyen irányú, már jelentősen megoszlanak a vélemények. Sokan az internetet a bajok forrásaként emlegetik, holott az ember a gyarló.

Meglepő, az uralkodó közfelfogással mindenképpen szembenálló vélemény látott napvilágot a közelmúltban Kanada vezető hetilapjában a Maclean's-ben Steve Maich tollából. A világháló fejlődéséről szóló cikk a sokatmondó "Pornó, szerencsejáték, hazugságok, lopás és terrorizmus: Az Internet ócska" címmel jelent meg. A szerző alapállítása szerint az internet megalkotóinak elképzelései félresiklottak - amit jól példáz az októberben kötött csúcsüzlet, amelynek keretében a Google 1,65 milliárd dollárért megvásárolta a Time magazin által az év invenciójának választott YouTube videomegosztó site-ot (amely Maich szerint egy elsősorban illegális másolatok és házi karaokefelvételék megosztására használt oldal).

A kilencvenes években a szakértők egymásra licitálva próbálták illusztrálni az internet jelentőségét - a kérdés az volt, hogy a világháló a személyi számítógép, a telefon, a nyomtatás vagy a tűzhasználat óta a legnagyobb újítás. A kanadai műszaki akadémia 2006-ban összeállította az utóbbi 100 év 20 legnagyobb jelentőségű újítását - az internet a tizenharmadik helyen végzett, megelőzve a röntgent vagy a radart. A cikk szerint ugyanakkor valójában semmi újat nem hozott az emberek életébe a világháló, az e-mail csak a faxot és a telefont, az online vásárlás a katalógusokat, a chat-szobák pedig az élő beszélgetést helyettesítik.

Megint kidurran az online-lufi?

A .com-robbanás aranykorában, 1997 és 2000 között átlagban 100 naponta megduplázódott a világháló forgalma - legalábbis a közfelfogás szerint. A valóságban azonban csak évente kétszereződött meg a forgalom 1996 és 2002 között - állítja Andrew Odlyzko, a Minnesotai Egyetem professzora. A .com-lufi kidurranásakor, 2000 közepén dollármilliárdok tűntek el nyomtalanul - ugyanez történik most is, az 580 millió dolláros MySpace-üzlet, a Facebook 1 milliárd dolláros felvásárlása vagy a már említett YouTube-biznisz alakjában - a cikk szerint. Maga a YouTube 1,5 millió dollárt veszít havonta értékéből egyes elemzések alapján.

Az internetkorszak egyik legnagyobb vesztese a hagyományos média - állítja Maich. Míg az önjelölt újságírók - vagyis a bloggerek - száma dinamikusan nő (jelenleg közel 57 millió blog létezik világszerte, ennek mintegy fele aktív), a hagyományos újságok visszaszorulnak, és anyagaikat kénytelenek ingyen hozzáférhetővé tenni, amelyek a Google-höz és a Yahoo-hoz hasonló keresőprogramok miatt azonnal "közkinccsé" válnak. A média ilyen mértékű demokratizálódását Maich egyértelműen károsnak tartja - a bloggerek írásainak nagy része ugyanis egyszerűen érdektelen. Ráadásul az internetezők ugyanazzal foglalkoznak a világhálón töltött időben, mint egyébként - a Google-keresőszavainak tavalyi top 10-es listája a következő: Janet Jackson, Katrina hurrikán, cunami, xBox 360, Brad Pitt, Michael Jackson, American Idol, Britney Spears, Angelina Jolie és Harry Potter.

A bűnözés új generációja

Mindez azonban csak az igazi probléma előszobája a cikkben. Az internet ugyanis egyfajta modern vadnyugattá vált a szerző szerint, ahol a legsötétebb bűneiket élik ki az emberek, és ahova senkinek nem kéne jó szívvel kiengedni gyermekét. Az egyik válságtünet a pornográfia - az ilyen tartalmú oldalak száma 1998 és 2003 között 14 millióról 230 millióra nőtt. Az internetes szerencsejátékok forgalma 2004-ben 7 és 10 milliárd között volt - és az iparág évente 20 százalékkal bővül.

Az internet alapjaiban változtatta meg a bűnözést: többé nincs szükség egymillió dolláros rablásokra, amikor lehetséges egymillió egydolláros rablást is végrehajtani - állítja a jövőre megjelenő Cyber Crimes (Cyber Bűnök) című könyv szerzője, David Wall, a Leeds Egyetem jogi tanszékének vezetője. Tipikusan ilyen módszer a spam, ami a legtöbb felhasználó számára egyszerű kellemetlenség - de elég, ha a kiküldött százezer e-mail közül csak egy ezrelék fogadója sétál be a csapdása. Mindezen felül az internet a közmorált is rombolja - a világhálón felnövekvő fiatalok ugyanis nem lopnának ugyan DVD-t egy boltból, ám magától értetődő természetességgel töltenek le bármilyen tartalmat illegálisan a világhálóról - írja Maich.

A provokatív cikkel (melynek bizonyos állításait a szerző később maga is finomította) szemben felhozható ellenérveket színvonalasan foglalja össze a magyar Webisztán blog. Maga a cikk ugyanis, bár az internetet akarja kritizálni, valójában az internetezőket kritizálja, ők azok ugyanis, akik a bűnös tartalmakat fogyasztják. Az internet csupán egy eszköz, ami számos módon könnyebbé teszi a modern ember életét - minden mást az emberi természet határoz meg. A MySpace vagy a YouTube sikere ugyanakkor nem lufi - a csillagaszati eladási árak mögött ugyanis valódi látogatottság, valódi reklámlehetőség, így valódi érték áll.

Listázás a fórumban