Megduplázódott a levélszemét-forgalom

Megduplázódott a levélszemét-forgalom

2006. december 13. 08:26, Szerda
Egy év alatt duplájára nőtt a digitális levélszeméthegy: a 2005 októberi 31 milliárd helyett idén októberben már naponta 61 milliárd kereskedelmi célú, kéretlen levél keringett az interneten, és hasonlóan gyors ütemben nő a levéltovábbításra használt, "megfúrt" számítógépek száma.

Az amerikai Postini biztonságtechnikai vállalat globális léptékű felmérése szerint tíz e-mailből kilenc szemétbe való, a nemzetközi szakzsargonban spamnek nevezett reklámlevél, amelyek eltakarítása egyre drágább és egyre nagyobb időveszteséget okoz a felhasználóknak. A bizonytalan eredetű és megkérdőjelezhető minőségű termékeket reklámozó levélszemét feladói, a spamelők igen kifinomult technikát alkalmazva irányítják a hatalmas levélforgalmat: úgynevezett bot-hálózatokat építenek, amelyek tucatnyi, esetenként több száz internet-kapcsolattal felszerelt számítógépből állnak.

Először levélszemétbe csomagolt vírussal fertőzik meg a gépeket, amely levélküldő automatává programozza át azokat. A háló tagjai ezután összehangoltan küldözgetik a spameket a tulajdonos tudta nélkül. A bot-hálózat a nagy mennyiségű levélszemét továbbítására mellett kiválóan alkalmas a feladó kilétének palástolására is. A Postini becslése szerint egymillióra rúg a bot-hálózatokba kötött számítógépek száma.

A spamelők a legfrissebb technika segítségével, a legújabb és hatékonynak gondolt szűrőprogramokat is "becsapva" csúsztatják a levélszemetet a postaládába: a szöveges üzenetet képformátumba kódolják, amelyet a szöveg-alapú szűrők nem ismernek fel és simán beengednek a felhasználó postaládájába. A wissenschaft.de című német tudományos hírportálon megjelent kutatási beszámoló szerint idén októberben a levélszemét egynegyede világszerte már ilyen új, képes formátumban keringett a világhálón, a biztonságtechnikai fejlesztők pedig gőzerővel dolgoznak, hogy lépést tudjanak tartani a spamelőkkel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások