Kábítószerellenes oltás az újszülötteknek

Kábítószerellenes oltás az újszülötteknek

2007. február 6. 16:39, Kedd
Egész életre szóló védettséget adhat a kábítószer fogyasztás ellen egy oltás, amelyet Nagy Britanniában akarnak adni az újszülötteknek: a terv szépséghibája, hogy egyelőre nincs elegendő oltóanyag, de még a hatóanyag is további fejlesztésre szorul.

A londoni kormány illetékeseinek terveiről a The Sun című bulvárlap számolt be. Eszerint egy a kormány számára készült tanulmányban kifejtették: az oltást egy immunterápia részeként kezelnék, és minden újszülött megkapná. A drogellenes injekció révén a csecsemők egész életükre védettek lennének attól, hogy a heroin, a kokain vagy a dohány szenvedélybetegei legyenek. A beoltottaknak ezek az anyagok egyszerűen nem ízlenének, nem élveznék fogyasztásukat, így nem is válnának fogyasztókká.

Az intézkedésen azért kezdtek gondolkodni, mert Nagy Britanniában egyre komolyabb gondot okoz a drogfogyasztás, a szenvedélybetegek és drogfüggők kezelésére évente 20 milliárd fontot, vagyis csaknem 8000 milliárd forintot költenek. A jelenlegi hiányosságok ellenére a szakértők úgy vélik, hogy az eljárás teljességgel sikeres lehet, mert azt a módot változtatja meg, ahogy az emberi test befogadja a drogokat, miáltal a kábítószerek sokkal kisebb élvezetet okoznak, és kevésbé váltanak ki függőséget.

Listázás a fórumban