Innovációs központokat hoz létre a Microsoft

Innovációs központokat hoz létre a Microsoft

2007. április 19. 13:17, Csütörtök
A Microsoft eltökélt szándéka, hogy további 5 milliárd ember társadalmi és gazdasági beilleszkedését segítse, ezért a vállalat 90 új innovációs központot hoz létre világszerte.

A Microsoft ma újabb támogatási program indítását jelentette be, amelynek célja a digitális szakadék megszüntetése olyan új termékek és programok megalkotása révén, amelyek társadalmi és gazdasági lehetőségeket nyitnak meg a technológia előnyeit eddig nem élvező körülbelül 5 milliárd ember előtt. A "Korlátlan Lehetőségek" elnevezésű programjának kibővítésével a Microsoft megújítja és felgyorsítja azon hosszú távú vállalását, hogy technológia, képzés és partneri együttműködés révén segíti az oktatás átalakítását, a helyi innováció előmozdítását, a munkahelyek és további lehetőségek teremtését. A program végső célja, hogy a felsorolt erőfeszítésekkel hozzájáruljon a mindenki számára elérhető, folyamatos és fenntartható társadalmi, illetve gazdasági növekedés kialakításához.

"Mindenkinek joga van hozzá, hogy esélyt kapjon képességeinek maradéktalan kibontakoztatására." - mondta el Bill Gates, a Microsoft elnöke. "A technológiát akkor lehet eljuttatni a szóban forgó 5 milliárd emberhez, ha az eddig nem megfelelően kiszolgált közösségek igényeihez igazodó termékek születnek. Kreatív, új üzleti megközelítésekre van szükség, amelyek alkalmazhatóbbá, hozzáférhetővé és megfizethetővé teszik a technológiát. Elengedhetetlen a helyi kormányok, oktatási intézmények és civil szervezetek közötti szoros együttműködés." Gates elmondása szerint a Korlátlan Lehetőségek program bővítése három területre koncentrál: az oktatásra, az innovációra, valamint munkahelyek és gazdasági lehetőségek teremtésére.

A Microsoft közleménye szerint az oktatási lehetőségek kiterjesztése érdekében a vállalat világszerte együttműködik kormányzatokkal, kormányközi szervezetekkel, vezető tudósokkal és iparági kulcsszereplőkkel annak érdekében, hogy dinamikus, a tanulókra összpontosító technológiák és erőforrások révén elérhetőbbé tegye a magas színvonalú oktatást. A vállalat öt év alatt 250 millió dollárt ruház be az immár 101 országban futó "Társ a tanulásban" programba, amely eddig 57 millió tanulót ért el. A program keretében 2,5 millió tanár részesült oktatásban és kapott eszközöket, s több mint 722 000 tanár és diák szerzett bizonyítványt a Microsoft technológiák használatáról.

Magyarországon a Microsoft 2003-ban indította el a Társ a Tanulásban programot, azóta 33 ezer tanár vett részt a képzéseken. Valamennyi oktatási intézmény megkapta a Microsoft tananyagait, 14 ezer diák bizonyította Microsoft-os tudását, és több százezer ismerhette meg a Microsoft-technológiákat.

A Microsoft iparági partnereivel együttműködve dolgozik azon, hogy segítse a tanárokat a technológia tanmenetbe és tananyagba történő beillesztésében. Magyarországon jó példa erre az együttműködésre a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Tanszéke, valamint az ELTE Multimédiapedagógiai és Oktatástechnológiai Központja, ahol tanszéki kutatócsoportok a Microsoft együttműködésével dolgozzák ki azokat a módszereket, amelyek segítségével az informatika eszközei lehetővé teszik a tanítási folyamat megújulását.

A "Társ a tanulásban" program részeként a Microsoft ma bejelentette a Microsoft Student Innovation Suite (Microsoft diákoknak szóló innovációs) programcsomagot, amely elérhető árú, megbízható szoftvereket kínál olyan fejlődő országok kormányainak, amelyek Windows alapú PC-ket vásárolnak általános és középiskolai diákjaik számára, személyes használatra iskolai feladataik ellátása érdekében. Az oktatási programcsomag tartalmazza a Windows XP Starter Edition-t, a Microsoft Office 2007 Otthoni és iskolai verziót, a Microsoft Math 3.0, a Learning Essentials 2.0 for Microsoft Office, valamint a Windows Live Mail desktop programokat.

A 2007 második felében megjelenő programcsomagot a Microsoft 3 dolláros áron kínálja az ajánlat igénybevételére jogosult kormányoknak. További, a tanároknak és diákoknak szóló segítséget jelent annak annak a programsorozatnak a megjelenése, amellyel az oktatási anyagokat létrehozók egyéni tanulási igényekre szabható, érdekes tartalmat készíthetnek és állíthatnak össze, s amely így növelni fogja a digitális technológia szerepét az oktatásban.

A helyi innováció előmozdítása

A Microsoft nyilvánosságra hozta azt az elképzelését is, miszerint a következő két évben bővíti a Microsoft Innovációs Központok létrehozására és működtetésére szánt forrásokat, 25 új országban jelenik meg a kezdeményezéssel, és 2009-re már összesen 200 központból álló hálózat segíti a helyi innovációt. Budapesten az Innovációs Központ még 2007-ben megnyitja kapuit.

A jelenleg 110 intézményből álló központhálózat 60 országban 100 közösséget segít átfogó program- és szolgáltatáskészlettel. A cél a munkaerőpiacon keresett készségek bővítése, a munkahelyteremtés, az innováció és a versenyképesség erősítése. A Microsoft által, de a helyi kormányokkal, oktatási intézményekkel és vállalatokkal együttműködésben biztosított erőforrások szoftverfejlesztési támogatást, üzleti képzést, a foglalkoztatáshoz szükséges oktatást és alkalmazási programokat kínálnak a diákok részére, és piaci inkubátorként gondozzák a helyi induló vállalkozásokat. Emellett az évente megrendezésre kerülő Imagine Cup elnevezésű globális technológiai verseny is lehetőségeket ad a diákoknak technológiai és innovatív érdeklődésük iskolai kereteken kívüli felfedezésére. A tavalyi versenyen 100 ország 65 000 tanulója vett részt.

Az Imagine Cup a technológiai és üzleti vezetők következő generációja számára biztosít terepet ötleteik összehasonlítására, gyakorlati tapasztalatok megszerzésére és képzeletük határainak kitágítására, hiszen a verseny során ténylegesen alkalmazható megoldásokat készíthetnek. Magyarországon tavaly 5 intézmény 9 csapata mérte össze tudását a szoftverfejlesztés kategóriában. A legjobbnak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem "Digital Mania" csapata bizonyult, akik egy PocketPc-re épülő, mozgássérülteket segítő megoldást készítettek. Az idei verseny témája az oktatás, "Képzelj el egy világot, ahol a technológia segít jobbá tenni az oktatást mindenki számára!" címmel. Rendkívül nagy érdeklődés övezi itthon is, a Lurdy házban május 10-én megrendezésre kerülő budapesti magyar döntőre több száz versenyzőt és érdeklődőt vár a Microsoft Magyarország.

A gazdasági fejlődés szempontjából a vállalati és iparági vezetők számára a világ minden táján kulcskérdés, hogy milyen a kezdő alkalmazottak általános felkészültségi szintje. E növekvő foglalkoztathatósági probléma kezelésére a Microsoft a nemzeti kormányokkal együttműködve dolgozik a tudásbeli szakadék megszüntetésén és a készségfejlesztés felgyorsításán. Magyarországon a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal, a Miniszterelnöki Hivatallal, az Oktatási és Művelődésügyi Minisztériummal és a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal együtt készíti elő azt a programsorozatot, aminek keretében a következő 4 év során egymillió emberhez juthatnak el itthon az informatika ismeretek, kezdve az alapszintű tudástól a készségszinten rögzülő felhasználói gyakorlaton keresztül a legmagasabb szintű, a világ munkaerőpiacán talán legkeresettebb informatikai szakképesítések megszerzéséig. Kormányzati és iparági szereplőkkel összefogva a szoftveróriás segítséget nyújt a munkaerőpiac szereplőinek a megfelelő munkalehetőségek fellelésében, míg a munkaadókat a megfelelő jelöltek megtalálásában támogatja.

Az elképzelést a Microsoft Indiában modellezi, ahol foglalkoztathatósági portált hoz létre. Indiában évente közel 400 000 műszaki szakos hallgató végez, a várhatóan 2007 végére elkészülő portál pedig őket hivatott segíteni technológiai, üzleti és kommunikációs képességeik fejlesztésében online oktatással és vizsgáztatással. Az Indiában szerzett tapasztalatok alapján a projekt további régiókra is kiterjeszthető lesz, tartalma újabb készségek, kompetenciák fejlesztésével is bővülhet.

A Microsoft Magyarország tavaly elindított “Gyakornoki programja" egy már működő, tisztán magyar kezdeményezés. Elsődleges célja, hogy az egyetemisták elméleti ismereteit összehangolja a piaci igényekkel. A program lehetőséget biztosít fiatal mérnökök és programozók részére, hogy tanulmányaik alatt gyakorlati ismereteket is szerezzenek, és a diploma megszerzése után a valós életben, munkahelyen elvárt követelményeknek is meg tudjanak felelni.

A hallgatóknak a programba való bekerüléshez szigorú feltételeknek kell megfelelniük; elsősorban egyetemi és egyéb szakmai teljesítményük alapján nyerhetnek felvételt az ajánló rendszerbe, egy, az MsPort.hu weboldalon kialakított pontrendszer alapján. A beadott pályázatok elbírálása, a pályázó szakmai ismereteinek felmérése és a pályázat esetleges módosítása, testre szabása mind a pályázatot kiíró cég feladata. A program segítségével fiatal, jó képességű szakembereket ismerhetnek meg, és képezhetnek saját igényeik szerint. A gyakorlati idő lejárta után, ha a pályázó teljesítette a cég által támasztott követelményeket, akár állásajánlatot is kaphat. Így a cégek fiatal és jó képességű szakembereket alkalmazhatnak, és gyakornokaik közül a legjobbakat magukhoz csábítva megbízható munkaerőre tehetnek szert.

A magasan kvalifikált munkaerő fellelésének nehézségeit maga a Microsoft is érzi. Magyarországon a Microsoft közvetlen munkaerőigényének kielégítésére májusban indítja el a Start@Microsoft ösztöndíj programot, amelynek keretében 10-15 munkaerőpiacra újonnan belépő embernek biztosít 5 hónapos intenzív, legmagasabb informatikai tudást adó képzést, és a sikeres résztvevőknek munkalehetőséget.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások