Lemondott a Siemens elnöke

Lemondott a Siemens elnöke

2007. április 23. 07:49, Hétfő
Közel hatéves csúcsra emelkedett a Siemens részvényeinek árfolyama a hír nyomán, hogy bejelentette lemondását Heinrich von Pierer, a cég felügyelőbizottságának elnöke.

Pierer korábban 12 évig volt a konszern vezérigazgatója, s neve még az államfőjelöltek között is felbukkant. A lépés oka, hogy vezérigazgatósága idején, 1993 és 2005 között történtek azok a vesztegetési ügyek, amelyek miatt a nemzetközi botrány kirobbant. A gyanú szerint vesztegetési alapot hoztak létre a vállalatnál vagy annak egyes cégeinél és sok millió eurót fizettek ki, hogy megszerezzenek a cég számára előnyös szállítási szerződéseket, elsősorban a távközlés területén. Jelenleg négy szálon is folyik nyomozás a Siemens ellen, a legnagyobb ügyben állítólag hét év alatt 420 millió eurót fizettek ki csúszópénzként.

Pierer ugyan személyesen nem került gyanúba, de úgy érezte, le kell mondania, hogy segítsen kimenteni cégét a botrány viharából, s ezzel láthatóan a piacok is egyetértenek. Angela Merkel kancellár, akinek Gerhard Schröder után tanácsadója lett, lemondásának bejelentése után felkérte Pierert, hogy folytassa munkáját kormánytanácsadóként és a kormány innovációs bizottságának vezetőjeként.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások