Blu-Ray már Magyarországon is

Blu-Ray már Magyarországon is

2007. április 25. 16:13, Szerda
Keddtől tíz népszerű film jelent meg Blu-Ray lemezen, amely a nagyobb képátlójú plazma és LCD tévéken is tökéletes képminőséget biztosít.

A DVD lemez korlátaival a 100 centiméter vagy ennél is nagyobb képátlójú plazma és LCD tévék, illetve kiváló minőségű projektorok tulajdonosai már szembesülhettek. A képméret növekedése és a nagyobb felbontás megmutatta azokat a hiányosságokat, amelyek az átlagos készülékeken nem érzékelhetők. Ez ösztönözte a szakembereket új formátum kidolgozására, amelynek eredménye a Blu-Ray és a HD-DVD. A Blu-Ray és a HD-DVD lemezeknél rövidebb hullámhosszú kék lézert használnak az olvasáshoz a lejátszók, szemben a DVD-k nagyobb hullámhosszú vörös lézerével szemben.

A két formátum számos előnnyel rendelkezik a "régi" DVD-vel szemben, például míg az egyrétegű DVD kapacitása 4,7 gigabájt, a kétrétegűé pedig 8,5, addig a Blu-Ray diszk kapacitása már egy réteg esetén is 25 gigabájt. A DVD-ken jelenleg a legjobb felbontás 720x576, ami Blu-Ray lemeznél akár 1920x1080 is lehet. Ez láthatóan szebb, részletgazdagabb képet eredményez és mindehhez tökéletes hangzás párosul.

A HD-DVD és a Blu-Ray közötti harc eleinte élesebb volt, mostanában viszont úgy tűnik a Blu-Ray előnyre tesz szert. Nagy a tárolókapacitása, és vékony védőrétege sem sérülékeny, mert karcmentes réteggel vonták be, amit akár törölgetni is lehet. A nagy filmstúdiók megosztottsága is enyhül, már csak a Universal tart ki kizárólag a HD-DVD mellett, a többiek vagy csak a Blu-Ray-t, vagy mindkét formátumot támogatják, ami hosszútávon a Blu-Ray elterjedésének kedvezhet - állítja Magyarország vezető DVD-kiadója.

Keddtől többi között az új James Bond film a Casino Royale, valamint a Nagyon vadon című animációs film került keddtől a boltokba Blu-Ray formátumon, de a közeljövőben további sikerfilmeket is megjelentetnek Blu-Ray lemezen, egyebek mellett A nap könnyeit, a Randigurut, a Távkapcsot. A későbbiekben a régebbi filmek közül is több új formátumra kerül, többi között Az első 50 randi, a Hét év Tibetben, a Pokolfajzat és a Man in Black - Sötét zsaruk.

A magyarországi forgalmazó szerint nem értéktelenedik el a "régi" DVD gyűjtemény sem, mert a Blu-Ray lejátszók lefelé kompatibilisek, azaz képesek lejátszani DVD-t, és még a képminőség is jobb. A vásárlási kedvet egyelőre a Blu-Ray ára foghatja vissza kissé, mert csaknem 9000 forintba kerül egy film.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások