Kiugró eredmények a Siemens botrány árnyékában

Kiugró eredmények a Siemens botrány árnyékában

2007. április 25. 23:59, Szerda
Távozik posztjáról szerződése lejártával a Siemens AG vezérigazgatója: Klaus Kleinfeld maga jelentette be e-mailen eljuttatott közleményében, hogy nem szándékszik meghosszabbítani szeptember 30-án lejáró szerződését.

Kleinfeld azzal indokolta döntését, hogy ilyen időkben, mint a mostani, a vállalatvezetésben tiszta helyzetet kell teremteni. Az "ilyen időn" nyilván mindenekelőtt a tavalyi év értendő, amikor is kirobbant a német nagyvállalat tekintélyét megtépázó korrupciós botrány. Az eredeti tervek szerint a Siemens felügyelőbizottsága tegnap szavazott volna arról, hogy meghosszabbítsa-e a vezérigazgató szerződését, miután az elnök, Heinrich von Pierer már egy hete lemondott tisztségéről.

Kleinfeld személy szerint nem volt érintett abban a manőversorozatban, amelyben fiktív kiadásoknak álcázva több száz millió eurónyi kenőpénzt juttattak a potenciális megrendelőknek, sokak szerint azonban felelős azért, hogy a visszaélés nem lepleződött le korábban. Szakértők ugyanakkor neki tulajdonítják a Siemens rendbetételét, hiszen mielőtt 2005 januárjában átvette a cég vezetését, az versenytársai mögött messze lemaradva kullogott, míg az általa levezényelt átszervezés nyomán ma már kitűnő eredményeket produkál.

Folyó üzleti évének március 31-én zárult második negyedévében 1,26 milliárd euró nyereséget ért el, 36 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az árbevétel 10 százalékkal, 20,63 milliárd euróra emelkedett, és a csoport megrendelésállománya is majdnem ugyanennyivel, 9 százalékkal, 23,47 milliárd euróra bővült. A piacokat azonban most inkább a vezetési válság érdekelheti, legalábbis az első elemzői reakciók alapján, amelyek szerint ez igazi csapás mind a vállalatra, mind befektetőire nézve. A vezérigazgató lehetséges utódjáról még nem érkeztek hírek; a Handelsblatt keddi száma szerint a Siemens egyes vezetői már megkörnyékezték az iparigáz-gyártó Linde vezérigazgatóját, Wolfgang Reitzlét, de ő elutasította az ajánlatot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások