Az Alcatel-Lucent bevétele 12%-kal csökkent

Az Alcatel-Lucent bevétele 12%-kal csökkent

2007. május 11. 11:19, Péntek
A francia-amerikai Alcatel-Lucent - európai részében a földrész második számú távközlésiberendezés-szállítója - még az első negyedévben sem igazolta a tavalyi egyesülés előnyeit, mert mind gyengébb a második generációs mobil berendezések piaca, miközben a csoport sokat költött fejlesztő beruházásokra, de nagy reményekkel tekintenek a jövőbe.

Az adózott eredmény, 199 millió euró, 35 százalékkal kevesebb volt, mint a tavalyi első negyedévben az akkor még különálló két cég együttes, összesen 306 milliója. Az üzemi mérlegben 244 millió eurós hiány keletkezett. Ez ugyan kisebb az áprilisban előzetesen becsült 260 milliónál, de egy évvel korábban a két cég üzemi eredménye együttesen még 246 millió euró volt. A bevétel, 3,882 milliárd euró, volt, 12,4 százalékkal - változatlan valutaárfolyammal számolva 8 százalékkal - kevesebb, mint egy évvel korábban a két cég együttes, 4,433 milliárdos bevétele.

Az új generációs mobil távközlési berendezések forgalma jól alakult mind az Egyesült Államokban, mind Nyugat-Európában, a nagy értékű új megrendelések az egyesülés erejét mutatják, de a negyedévet lehúzták a hagyományos, második generációs berendezések, amelyek értékesítése főleg a felzárkózó piacokon esett vissza, és az erős tavalyi első negyedhez képest lanyhult a vezetékes berendezések amerikai piaca is. Ezért folytatják a költségcsökkentést, az első negyedévben 1900 alkalmazottól váltak meg. Három év alatt 12 500-as leépítést terveznek a 130 országban 79 ezres létszámból.

Az Alcatelnél külön már a tavalyi ütemvesztést is a termékváltás és a terjeszkedés költségeivel és azzal indokolták, hogy a második generációs mobil-beruházások lassan a fejlődő országokban is kimerülnek. Az átalakítás eredményeképpen viszont nőtt a cég előnye a széles sávú, internet protokoll alapú hármas, tévé-, telefon- és internet-kapcsolatot lehetővé tevő vezetékes hálózati berendezések piacán.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások